nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.03.2016 Vijf Oost-Vlaamse scholen ontdekken boerderij-onderwijs

De provincie Oost-Vlaanderen start met een uniek concept van boerderij-onderwijs waarbij levensecht leren centraal staat. Leerlingen van het vijfde of zesde leerjaar trekken te voet of per fiets zes halve dagen naar een boerderij of serre in de buurt. Het leertraject voorziet ondersteuning voor zowel de leerkrachten als de land- en tuinbouwers die hun bedrijf openstellen. Dankzij een provinciale subsidie kan de school het gratis aanbieden aan zijn leerlingen. BOERDERIJonderWIJS! is een pilootproject van de dienst Landbouw en Platteland van de provincie Oost-Vlaanderen. Het omarmt de principes van buitenonderwijs, namelijk het samengaan van actieve buitenactiviteiten, educatieve elementen en persoonlijke en sociale ontwikkeling.

De provincie Oost-Vlaanderen start met een leertraject boerderij-onderwijs. Dat bestaat uit een infoavond op school voor de ouders, zes BOERDERIJonderWIJS!-dagen voor de leerlingen op de hoeve en een slotevent op school voor de ouders door de leerlingen. Het pilootproject wil leerstof omzetten in of toetsen aan de praktijk. Abstracte begrippen als oppervlakte, schaal, hefboomprincipe,…worden voor de leerlingen begrijpelijk tijdens levensechte BOERDERIJonderWIJS!-dagen. De leerlingen zullen aan den lijve ondervinden dat land- en tuinbouwers mee leven met de seizoenen. Het leren start al wanneer ze naar de boerderij fietsen en de les verkeerskunde in de praktijk brengen. De leerlingen dragen een stappenteller zodat ze kunnen achterhalen hoeveel actiever ze zijn dan tijdens een doordeweekse schooldag.

BOERDERIJonderWIJS! biedt veel meer dan een bezoek aan een boerderij die deelneemt aan het Oost-Vlaamse netwerk van bezoekboerderijen. Het is intens samenwerken en levensecht leren. Uitgewerkte fiches op maat van de boerderij en de school zorgen voor een afgebakende structuur in een strak zes-weken schema. Behalve de subsidie die het leertraject gratis houdt voor de school en de leerlingen steunt de provincie Oost-Vlaanderen het project nog op andere manieren. Zo wordt een hippe overall ter beschikking gesteld van de kinderen en krijgen zij een gezond tussendoortje.

Vijf Oost-Vlaamse scholen stappen dit voor- of najaar in het pilootproject. De BroeBELschool uit Bevere beet de spits af met een bezoek aan het varkensbedrijf Beel-Steyaert uit Wortegem-Petegem. Gedeputeerde van Landbouw Alexander Vercamer constateerde hoe de kinderen met open armen op de hoeve ontvangen werden. “Binnenkort geen geheimen meer over een zoekbeer, biggetjes wassen, de schaalgrootte van een traktor, de oppervlakte van een stal, ... Dat komt allemaal aan bod tijdens BOERDERIJonderWIJS!”, aldus Vercamer.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: provincie Oost-Vlaanderen

Volg VILT ook via