nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2018 Viroloog waarschuwt zieke mensen voor rauw varkensvlees

Viroloog Marc Van Ranst bepleit een meldingsplicht om hepatitis E in België een halt toe te roepen. Elke week belandt er wel iemand in het ziekenhuis door een besmetting met het virus dat de lever infecteert. Bij 12 procent van alle bloeddonoren wordt het teruggevonden. Van Ranst wil geen paniek zaaien – “dit is niet het meest gevaarlijke virus” – maar doet wel een oproep aan kwetsbare groepen (zwangere vrouwen, verzwakte mensen, leverpatiënten, …) om voorzichtig te zijn. Hepatitis E verspreidt zich in ons land hoofdzakelijk door het eten van rauw of te weinig verhit varkensvlees.

Het Nationaal Referentiecentrum Virale Hepatitis (NRC) telde de afgelopen jaren tussen de 60 en 80 patiënten bij wie hepatitis E werd gediagnosticeerd. Een verdrievoudiging tegenover vroeger, schrijft Het Nieuwsblad. Het probleem is ernstig genoeg voor viroloog Marc Van Ranst om publiek te waarschuwen. “Hepatitis E is niet het meest gevaarlijke virus, maar in sommige gevallen kan het wel tot een ernstige leverinfectie leiden of zelfs dodelijk zijn.”

Gezonde mensen lopen volgens Van Ranst weinig tot geen risico. Zij merken het vaak niet eens dat ze drager zijn. Patiënten die wel ziek worden, krijgen last van koorts, buikpijn en een gele verkleuring van huid en oogwit. “Het virus wordt echt gevaarlijk als dokters niet of niet correct diagnosticeren”, zegt epidemioloog Sofieke Klamer van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Van Ranst maakt zich vooral zorgen over volgende risicogroepen: zwangere vrouwen, leverpatiënten en patiënten die een chemokuur volgen of kampen met een verzwakt immuunsysteem.

De voornaamste besmettingsbron is het eten van rauw of te weinig verhit varkensvlees dat besmet is. Momenteel worden er analyses uitgevoerd op varkensgehakt en leverworsten om de besmettingsgraad van varkensvlees in onze regio te achterhalen. In Nederland werden bij een soortgelijk onderzoek in 80 procent van de gevallen sporen van het virus teruggevonden. Viroloog Van Ranst pleit voor een meldingsplicht om verdere verspreiding van Hepatitis E te beperken, maar daar lijkt het Agentschap Zorg en Gezondheid niet toe geneigd vanwege het beperkte risico voor de volksgezondheid.

Het Voedselagentschap (FAVV) geeft de consument al veel langer het advies om vlees – of het nu varkensgehakt is of kip – goed te doorbakken. Door vlees maar bijvoorbeeld ook restjes van een vorige maaltijd door en door op te warmen tot minstens 60°C worden bijna alle gevaarlijke micro-organismen gedood die zich zouden kunnen ontwikkelen. Even belangrijk is dat voedsel bij de juiste temperatuur bewaard wordt, en bereid voedsel niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur. Micro-organismen vermeerderen zich heel snel bij kamertemperatuur, terwijl hun groei vertraagd of gestopt wordt bij temperaturen lager dan 4°C. Dat is meteen ook de juiste temperatuur voor een koelkast.

Meer weten? Lees 'Vijf sleutels voor veilig voedsel' van het FAVV.

Bron: Het Nieuwsblad / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via