nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.10.2016 Vlaams-Brabant wil recreant weg wijzen naar hoeve-ijs

Wie zijn de Vlaams-Brabantse melkveehouders die hoeve-ijs produceren? Het provinciebestuur zou hen namelijk graag een duwtje in de rug geven door middel van een nieuwe toeristische formule, ‘Tour de crème’ genaamd. Door de adressen van deze verbrede landbouwbedrijven te koppelen aan bestaande wandel- en fietsroutes en dit in een frisse publicatie te gieten, wil men er voor zorgen dat nog meer wandelaars en fietsers bij de boer komen genieten van hoeve-ijs. Snel reageren is de boodschap want het nieuwe ‘ijsschepseizoen’ staat zo weer voor de deur. Verder wordt aan de (bestaande en nieuwe) deelnemers van het netwerk van boerderijen die openstaan voor bezoekers gevraagd om zich kandidaat te stellen.

Wandelaars, fietsers en andere recreanten genieten graag van een lekker hoeve-ijsje recht van bij de boer, alleen … is het soms de kunst om er eentje te vinden. De provincie Vlaams-Brabant wil dagjestoeristen helpen in hun zoektocht naar adressen om even uit te puffen of een ijsje te eten. Landbouwers die hoeve-ijs maken van hun melk of een hoeveterras uitbaten maken zich dus best bekend bij de provincie. “Zelf hebben we weet van een dozijn melkveehouders die hoeve-ijs verkopen, maar het zijn er ongetwijfeld nog meer. We zouden dus graag eerst zicht krijgen op het aantal en de juiste ligging van die verbrede landbouwbedrijven”, vertelt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

De volgende stap is dat de toeristische wandel- en fietsroutes naast de adressen van hoeve-ijsproducenten worden gelegd. Ook de uitbaters van een hoeveterras waar geen hoeve-ijs geschept wordt, mogen zich kenbaar maken. Wel is het goed om weten dat de oproep uitsluitend bestemd is voor actieve landbouwbedrijven, en bijvoorbeeld niet voor horecazaken die zich in een oude hoeve hebben gevestigd.

De provincie Vlaams-Brabant broedt op een leuke formule om Tour de crème toeristisch te promoten, met steekkaarten van de deelnemende bedrijven en een wedstrijd. Om dit tijdig – lees: voor het ijsschepseizoen 2017 – klaar te krijgen, dienen geïnteresseerde landbouwers zich aan te melden voor 31 december. De provincie Vlaams-Brabant neemt zowel de financiering als de praktische uitvoering op zich.

Gelijktijdig met de bekendmaking van ‘Tour de crème’ brengt de provincie ook ‘Boeren met Klasse’ onder de aandacht. Dit is een netwerk van boerderijen waar scholen en andere geïnteresseerden terechtkunnen voor een groepsbezoek. Ter ondersteuning ontvangen de bedrijven uit het netwerk een subsidie van 50 euro per klasbezoek en 30 euro voor een ander groepsbezoek. Ambassadeurs in spe kunnen zich tot 1 november kandidaat stellen. Aan de huidige deelnemers wordt gevraagd om hun engagement te hernieuwen indien ze zich ook volgend jaar kunnen vrijmaken voor bedrijfsrondleidingen.

Interesse in ‘Tour de crème’ of ‘Boeren met Klasse’? Geef de provincie een seintje via . Het aanvraagformulier en reglement inzake groepsbezoeken vind je online terug.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: provincie Vlaams-Brabant

Volg VILT ook via