nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2018 Vlaams Parlement ratificeert CETA als eerste

Het Vlaams Parlement heeft het ontwerpdecreet over CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada, goedgekeurd. Daarmee is het Vlaams Parlement het eerste parlement in ons land dat CETA ratificeert. Het decreet werd aangenomen meerderheid tegen oppositie. Aan de goedkeuring ging wel een uitgebreid debat vooraf waarbij alle pro’s en contra’s nog eens op een rijtje werden gezet. Het verdrag kan wel pas ingaan wanneer alle vijf de deelstaatregeringen groen licht geven.

In oktober 2016 bereikten Canada en de Europese Unie na jarenlange onderhandelingen een akkoord over vrijhandel. Dat akkoord kwam er wel na hevig weerwerk van de Waalse regering onder leiding van PS-kopstuk Paul Magnette. Volgens Magnette waren de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag onvoldoende transparant en waren er te weinig garanties voor het milieu en de sociaaleconomische rechten. Hij kampte zich ook tegen het systeem voor de beslechting van geschillen tussen overheden en investeerders (ICS) dat CETA in het leven heeft geroepen.

Na twee weken van intense onderhandelingen met de Canadese, Europese en Belgische autoriteiten konden de meeste bezwaren dan toch worden weggewerkt en gaf de EU zijn akkoord over het verdrag. Uiteindelijk trad het verdrag ook (gedeeltelijk) in werking op 21 september 2017. Nadat de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement in mei akkoord ging met het decreet, heeft nu ook het voltallige Vlaamse halfrond het licht op groen gezet. Dat gebeurde na een omstandig debat waarin de bekende pro’s en contra’s nog eens uitgebreid de revue passeerden.

Uiteindelijk stemden de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open VLD) voor en de oppositiepartijen (SP.A, Groen en Vlaams Belang) tegen. Premier Geert Bourgeois noemde CETA tijdens het debat “het meest ambitieuze handelsverdrag inzake duurzaamheidsbepalingen ooit”, zowel op het vlak van sociaal recht, als op het vlak van milieu en consumentenbescherming. Volgens hem geeft Europa met de goedkeuring van dit verdrag in tijden van geopolitieke onzekerheid en dreigend protectionisme een belangrijk signaal.

Het Vlaams Parlement is het eerste in België dat CETA goedkeurt. In de Kamer zette de bevoegde commissie het licht ook op groen. De federale regering kan wel pas haar handtekening zetten als de vijf regionale parlementen met het handelsverdrag hebben ingestemd.   

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Beeld: Vlaams Parlement

Volg VILT ook via