nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2015 Vlaams Parlement wil respijt voor gefaalde ondernemers

In het Vlaams Parlement is een resolutie goedgekeurd die herstartende ondernemers moet begeleiden. “Wie faalt als ondernemer wordt in Vlaanderen te vaak als mislukkeling aanzien”, aldus initiatiefnemer Axel Ronse (N-VA). “Nochtans leren ondernemers die failliet gingen uit hun fouten en hebben ze meer overlevingskansen wanneer ze ‘herstarten’ dan wie voor de allereerste keer opstart.” Het gaat concreet over het herbekijken van de financiering en ondersteuning van ervaringsdeskundigen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar ondernemers met een faillissement op hun naam door hun ervaring grof wild zijn op de arbeidsmarkt, wordt een Vlaamse ondernemer die op de fles gaat al te vaak afgeschilderd als een mislukkeling. Om die perceptie tegen te gaan en om de gefaalde ondernemers opnieuw te lanceren, keurde de commissie Economie in het Vlaams Parlement een resolutie goed omtrent de begeleiding, het opvangen en laten heropstarten van ondernemingen in moeilijkheden.

“De angst om te falen is de belangrijkste reden waarom er hier zo weinig ondernemers zijn”, aldus Axel Ronse (N-VA), initiatiefnemer van de resolutie. “Het is heel belangrijk dat we de juiste signalen geven aan ondernemers die gefaald zijn. In plaats van ze te stigmatiseren, moeten we ze stimuleren om te herstarten en waar het mogelijk is hen daarin ondersteunen”. De resolutie voorziet daarom dat de Vlaamse regering in samenspraak met Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële instellingen, zal bekijken hoe de financiering voor herstarters kan worden verbeterd, en in welke mate het hele instrumentarium van de Participatiemaatschappij Vlaanderen kan worden ingezet om gefaalde ondernemers te ondersteunen in hun herstart.

De resolutie vraagt ook dat gefaalde ondernemers worden ondersteund door ervaringsdeskundigen. “Ondernemers in moeilijkheden hebben nood aan een menselijk gesprek met iemand die heel goed weet wat zo’n ondernemer doormaakt”, aldus Robrecht Bothuyne (CD&V). “Momenteel is Dyzo de organisatie die zo’n begeleiding voorziet. Daarvoor engageren een pak vrijwilligers zich. De Vlaamse regering moet dergelijke ondersteuning verder uitbouwen en verduurzamen. Aandacht voor de mens achter de ondernemer is erg belangrijk.”

Verder voorziet de resolutie dat de overgedragen bevoegdheid rond vestigingswetgeving wordt ingezet om faling te voorkomen. Willem Frederik Schiltz (Open Vld): “Wie met kennis van zaken start heeft veel meer slaagkans. Onder meer via goede opleiding, gekoppeld aan het attest bedrijfsbeheer, kunnen we startende ondernemers ondersteunen en daarmee faling voorkomen.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Uitzicht door inzicht

Volg VILT ook via