nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.02.2017 Vlaamse ambtenaren eten een dag veggie

De meeste personeelsrestaurants van de Vlaamse overheid serveren op vrijdag 17 februari enkel vegetarische maaltijden. De veggie-actie sluit aan bij de Dikketruiendag, het jaarlijkse initiatief rond klimaatverandering. "Een dag geen vlees eten spaart veel meer broeikasgassen uit dan een dikke trui aantrekken", legt duurzaamheidscoördinator Johan Van Damme van de Vlaamse overheid uit. Geen biefstuk, mosselen of karbonade op het menu van de personeelsrestaurants dus, wel bijvoorbeeld spaghetti met prei en walnotenpesto of linzen met kikkererwten. 

In de meeste personeelrestaurants van de Vlaamse overheid worden op Dikketruiendag (17 februari) enkel vegetarische schotels geserveerd. Een bewuste keuze, legt Johan Van Damme, duurzaamheidscoördinator van het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid uit. "Heel wat mensen kijken alleen naar voeding vanuit een calorieënperspectief. Aan de gezondheidsvoordelen op lange termijn wordt minder gedacht. En de impact van onze voeding op het klimaat is nog een stap verder. Als we met z'n allen in Vlaanderen één dag per week geen vlees eten, sparen we 255.000 ton broeikasgassen uit", zegt Van Damme in 13, het personeelsmagazine van de Vlaamse overheid.

“Herkauwers zoals koeien, geiten en schapen stoten met maag- en darmgassen veel methaan uit, één van de belangrijkste broeikasgassen, met een veel groter broeikaseffect dan CO2”, aldus Van Damme. “Uit dierlijke mest ontsnapt ook lachgas, nog een ander broeikasgas. Bovendien moet voor veeteelt veel bos worden gekapt, allemaal bomen die niet langer C02 kunnen omzetten in zuurstof. De consumptie van vlees is wereldwijd verantwoordelijk voor een aanzienlijk aandeel van de totale broeikasuitstoot. Als je dat allemaal weet, besef je dat we ons huidig westers voedingspatroon toch wat moeten bijsturen.”

Bron: Belga

Beeld: EVA

Volg VILT ook via