nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.11.2014 Vlaamse gemeenten bezorgd om landbouwmalaise

Het gemeentebestuur van het West-Vlaamse Lo-Reninge heeft een brief gestuurd naar alle Europarlementsleden en de provinciale, Vlaamse en federale overheid om aandacht te vragen voor de malaise in de landbouwsector. De gemeente ziet steeds meer boeren in financiële ademnood komen, met soms ook familiale problemen tot gevolg. "Dit kunnen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan", aldus burgemeester Lode Morlion (CD&V). Ook in Herne luiden lokale gezagsdragers de alarmklok.

De burgemeester van Lo-Reninge ziet met lede ogen aan hoe de boeren in zijn gemeente getroffen worden door de neerwaartse conjunctuur in de sector. "Boeren wordt steeds moeilijker door de dalende prijzen en recent ook de Ruslandcrisis. Ik ontvang de jongste tijd dramatische signalen van landbouwers die het niet meer zien zitten. Ze krijgen nog nauwelijks geld voor hun producten. En dat kunnen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan."

"We beseffen dat wij als lokaal bestuur weinig kunnen veranderen aan een embargo, of een invloed kunnen uitoefenen op de prijszetting", aldus burgemeester Lode Morlion. "Maar toch vonden we het onze plicht om deze schreeuw naar aandacht mee te delen aan alle beleidsmensen in ons land en daarbuiten."

Ook in het Vlaams-Brabantse Herne valt deze dagen een soortgelijk geluid te horen. Landbouwschepen Lieven Vandenneucker (CD&V) pleit er voor steun aan de Vlaamse varkenshouders: "Door de Russische handelsboycot, de stijgende voederprijzen en extra investeringskosten dreigt twee derde van de 4.300 Vlaamse varkensbedrijven failliet te gaan. Reden genoeg om deze sector een hart onder de riem te steken."

Bron: Focus-WTV/Het Nieuwsblad

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via