Vlaamse melkkoe sneuvelt op toppunt van haar kunnen

Een melkkoe heeft de voorbije 20 jaar steeds meer melk opgebracht tijdens haar productief leven. De gemiddelde levensproductie steeg van 20.000 naar 28.000 liter melk. De laatste jaren stagneert dit cijfer want koeien die snel worden vervangen, bereiken natuurlijk geen hoge levensproductie. Ieder jaar wordt op Vlaamse melkveebedrijven ongeveer een derde van de melkkoeien vervangen. Daarom vestigt het Departement Landbouw en Visserij met een nieuwe digitale brochure de aandacht op het belang van een hoge levensproductie bij melkvee.
29 april 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:35
Lees meer over:

Een melkkoe heeft de voorbije 20 jaar steeds meer melk opgebracht tijdens haar productief leven. De gemiddelde levensproductie steeg van 20.000 naar 28.000 liter melk. De laatste jaren stagneert dit cijfer want koeien die snel worden vervangen, bereiken natuurlijk geen hoge levensproductie. Ieder jaar wordt op Vlaamse melkveebedrijven ongeveer een derde van de melkkoeien vervangen. Daarom vestigt het Departement Landbouw en Visserij met een nieuwe digitale brochure de aandacht op het belang van een hoge levensproductie bij melkvee.

Een hoge levensproductie bij melkvee biedt voordelen op verschillende vlakken. Naast het economische voordeel voor de melkveehouder, is dit ook goed voor het dierenwelzijn en het imago van de veehouderij. De gemiddelde levensproductie van de melkkoeien is in Vlaanderen de laatste 20 jaar gestegen: van 20.000 naar 28.000 liter melk, zo blijkt uit cijfers van rundveeverbeteringsorganisatie CRV. De laatste jaren stagneert dit echter rond dit cijfer. Bovendien is er een grote variatie tussen bedrijven en tussen de individuele koeien. Zo overschrijden jaarlijks in Vlaanderen een 80-tal koeien de nog altijd magische grens van 100.000 kilo melk.

De gemiddelde leeftijd van de melkkoeien op een doorsnee bedrijf bedraagt ongeveer 4 tot 4,5 jaar. Anders uitgedrukt: Vlaamse melkkoeien kalven zelden meer dan drie keer. Nochtans bereikt een melkkoe haar topproductie pas vanaf de derde lactatie. De belangrijkste redenen om voortijdig koeien op te ruimen, zijn problemen met vruchtbaarheid, uier- en klauwgezondheid. Onze Noorderburen springen zuiniger om met hun koeien. De Nederlandse melkkoe leeft gemiddeld 5,8 jaar en heeft een levensproductie van ruim 31.000 kilo melk die zij realiseert over zo’n drieënhalve lactaties.

Melkveebedrijven die het door een uitstekend management en verzorging van de dieren beter doen, hebben ook een grote kans om het goed te doen op vlak van levensproductie. Een aantal van de bezochte praktijkbedrijven in Vlaanderen toont aan dat dit kan zonder spectaculaire ingrepen. Met de digitale brochure wil het Departement Landbouw en Visserij melkveehouders dan ook handvaten aanreiken om de levensproductie op hun bedrijf te verbeteren.

Meer info: Departement Landbouw en Visserij

Beeld: Loonwerk Defour

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek