nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2016 Vlaamse ondernemers beklimmen berg voor Andesboeren

Elf Vlaamse ondernemers hebben met de beklimming van de Cayambe-vulkaan in Ecuador 45.000 euro verzameld voor kansarme quinoaboeren in het Andesgebergte. De beklimming van de 5.795 meter hoge Cayambe maakt deel uit van de Trias Trail, een fondsenwervend evenement voor sportieve ondernemers dat georganiseerd wordt door Trias. Het geld gaat naar een lokale organisatie die ondernemers in de Andes samenbrengt om hen te voorzien van opleidingen, praktische tips, toegang tot markten en middelen.

Het is geen vrijblijvende klim waarvoor de Vlaamse ondernemers zich engageren. Maandenlang doorliepen ze een professioneel voorbereidingstraject. Samen met een topsportcoach en een expeditieleider werden de ondernemers onderworpen aan zware beproevingen. Zo gingen ze bij nacht en ontij trekken in de Ardennen en door de duinen. Ook in Ecuador werden nog een aantal kleinere bergen bedwongen om hen te laten wennen aan de hoogte. De apotheose voor de ondernemers was de klim naar de top van de Cayambe-vulkaan.

Ruim 12 uur duurde de tocht over de vulkaan. Helaas slaagde niet elke ondernemer erin om de 5.795 meter hoge berg te bedwingen, want een aantal onder hen moesten afhaken door hoogteziekte. “Toch verlegde elke ondernemer zijn grenzen en bovenal werd er 45.000 euro ingezameld voor de Andesboeren”, zegt Trias. Het geld gaat integraal naar Coprobich, een lokale organisatie in het Ecuadoraanse Andesgebergte de boeren helpt om hun dromen te realiseren.

“Dromen realiseren in het Andesgebergte is geen evidentie”, licht Trias toe. “Zo hebben lokale quinoatelers het moeilijk om een gezonde onderneming uit te bouwen. Ze werken dagelijks met het quinoagewas op meer dan 3.000 meter hoogte. Maar vaak ontbreekt het hen aan kwaliteitsvolle middelen en technieken om volledig op eigen benen te staan.” Met de financiële en technische steun van Trias probeert Coprobich deze barrières te doorbreken. Zo voorziet de organisatie de lokale boeren onder meer in opleidingen, tips, financiële middelen en markttoegang.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Trias

Volg VILT ook via