nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.08.2018 Vlaamse Waterweg waarschuwt voor blauwalgen

De Vlaamse Waterweg vermoedt dat er zich ook verderop in het kanaal Bocholt-Herentals blauwalgen bevinden. De Vlaamse Milieumaatschappij had dinsdag al bevestigd dat er blauwalgen in het kanaal Bocholt-Herentals en in het kanaal naar Beverlo aanwezig waren. Aangezien contact met besmet water schadelijk voor mens en dier kan zijn, roept de waterwegwegbeheerder op uiterst voorzichtig met het kanaalwater om te springen. Water capteren voor beregening mag er niet langer.

Het water verderop het kanaal Bocholt-Herentals wordt momenteel onderzocht door de Vlaamse Milieumaatschappij. In afwachting van de resultaten van het onderzoek wil de Vlaamse Waterweg een waarschuwing meegeven aan recreanten en aan waterafnemers zoals bedrijven en landbouwers. De waterwegbeheerder roept daarom op voorzichtig om te springen met het kanaalwater, ook bij waterafname, op de rest van het kanaal Bocholt-Herentals.

Zowel voor het kanaal Bocholt-Herentals vanaf Bocholt tot en met sluis 3 in Mol als voor het volledige kanaal naar Beverlo geldt momenteel een verbod op het capteren van water voor besproeiing van gewassen of als drinkwater voor vee. Daarnaast is er een verbod op zachte waterrecreatie. Die maatregelen werden genomen in samenspraak met de gouverneurs van de provincie Antwerpen en de provincie Limburg.

Blauwalgen zijn bacteriën die in zoet water leven en er als wieren uitzien. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.
 

Bron: Belga

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via