"Vlaanderen heeft nood aan modernisering pachtwet"

Boerenbond en Landelijk Vlaanderen, die zowel de grondgebruikers als landeigenaars vertegenwoordigen, hebben de koppen bij elkaar gestoken om ideeën uit te wisselen over de hervorming van de pachtwetgeving. Beiden zijn het er over eens dat de huidige situatie "onbevredigend" is, waardoor een toenemend deel van de landbouwgronden niet meer door actieve boeren kan bewerkt worden. "Een modernisering van de bestaande pachtwetgeving kan hier verandering in brengen", zo klonk de boodschap die beide organisaties op het kabinet van minister Joke Schauvliege toelichtten.
20 oktober 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:18
Lees meer over:

Boerenbond en Landelijk Vlaanderen, die zowel de grondgebruikers als landeigenaars vertegenwoordigen, hebben de koppen bij elkaar gestoken om ideeën uit te wisselen over de hervorming van de pachtwetgeving. Beiden zijn het er over eens dat de huidige situatie "onbevredigend" is, waardoor een toenemend deel van de landbouwgronden niet meer door actieve boeren kan bewerkt worden. "Een modernisering van de bestaande pachtwetgeving kan hier verandering in brengen", zo klonk de boodschap die beide organisaties op het kabinet van minister Joke Schauvliege toelichtten.

Met de zesde staatshervorming verschuift de bevoegdheid over de pachtwet van het federale naar het Vlaamse niveau. Boerenbond en Landelijk Vlaanderen zijn beide betrokken partij en delen een aantal gezamenlijke bezorgdheden en voorstellen van aanpak tot verbetering van deze wet, zo vertelden ze de bevoegde minister Joke Schauvliege. In de nota die ze aan de minister overhandigden, identificeren de organisaties een viertal prioriteiten.

In de eerste plaats wordt de nood aan een nieuwe contractvorm onderstreept, namelijk buiten de huidige pachtverplichtingen: "De idee is om de huidige pachtwet aan te vullen met een nieuw soort contract waarbij voor landbouwgronden pachtcontracten kunnen worden afgesloten die eindigen na de afgesproken termijn." Deze termijn moet minimum achttien jaar bedragen. Het contract moet worden vastgesteld bij geregistreerde overeenkomst.

De termijn van achttien jaar is een vaste termijn die niet kan opgezegd worden. Op het einde van het contract eindigt de contractuele relatie van rechtswege. Voor het overige wordt de inhoud van het contract door de partijen vrij bepaald, aldus het voorstel. De huidige regeling van de loopbaanpachten in de pachtwet blijft ongewijzigd, behalve wat de vereiste minimumduur betreft. Nu is dit 27 jaar, wat zou moeten teruggebracht worden tot 21 jaar, zodat meer landbouwbedrijven beroep kunnen doen op deze contractvorm.

Ten tweede kaarten de organisaties het fenomeen van de pensioenboeren aan: "In de praktijk is er een groot probleem bij de pensioenboeren in het geval ze hun gepachte gronden niet meer zelf effectief exploiteren. Hierdoor geraken de actieve boeren moeilijker aan pachtgronden. Het is aangewezen en conform de bedoeling van de wetgeving inzake het recht van voorkoop van de pachter, om geen recht van voorkoop meer te behouden voor gepensioneerde boeren. Tevens zou de opzeg van gepensioneerde boeren volgens art.8vbis van de pachtwet vlotter moeten kunnen gebeuren."

Ten derde moeten de successierechten en schenkingsrechten voor verpachte gronden verlaagd worden. Voor gronden en gebouwen die verpacht worden met een nieuw of vernieuwd pachtcontract van minimum 18 jaar, pleiten Boerenbond en Landelijk Vlaanderen voor een verlaagd tarief van drie procent voor de successierechten en de schenkingsrechten. Het zou alleen voor goederen gelden die verpacht zijn onder de bepalingen van de pachtwet en niet voor andere contracten. Dit soort maatregelen voor patrimoniumvennootschappen zouden een stevige stimulans kunnen betekenen voor het verpachten van landbouwgoederen.

Ten vierde moet de transparantie over de rechthebbenden en het feitelijk gebruik van de landbouwgronden verhoogd worden. Zo moeten eigenaars onder andere kunnen weten wie hun gronden aangeeft in de verzamelaanvraag en moeten geschreven afspraken sterk aangemoedigd worden onder de pachtwet. Andere overeenkomsten kunnen, maar mits een geschreven contract. Ook moeten er goede afspraken gemaakt worden in het geval van verbintenissen tegenover derden die de mogelijke duur van de pacht kunnen overtreffen, van gezamenlijke verplichtingen of acties in het open ruimte beleid of wanneer er invloed is op de staat van de pachtgoederen bij het einde van de pachtrelatie.

"We stellen vandaag vast dat een stijgend aantal landbouwgronden niet meer wordt uitgebaat door actieve land- en tuinbouwers," verduidelijkt Sonja De Becker, ondervoorzitter van Boerenbond. "Daarom zijn we op zoek gegaan naar aanpassingen die een antwoord bieden op een tweeledige uitdaging: enerzijds voor een betere toegang tot land zorgen voor jonge boeren, anderzijds voor meer flexibiliteit in hoofde van de eigenaar. Tegelijkertijd moet er over gewaakt worden dat de jonge landbouwers voldoende rechtszekerheid behouden."

"We willen eerst en vooral af van het vooroordeel dat landeigenaars landbouwers liever kwijt dan rijk zijn", reageert Philippe Casier, voorzitter van Landelijk Vlaanderen. “Dat is uiteraard niet zo, landbouwbedrijven zijn een belangrijke motor van het platteland. We zijn zeer tevreden met deze gezamenlijke afspraken. We missen misschien nog wat accenten wat prijsvorming betreft, maar het loopbaancontract zou een grote stap vooruit zijn. Ik wil Boerenbond bedanken voor de uitstekende samenwerking. We willen beide vooruitgaan in dit dossier, en dat schept een band."

"Boeren zijn niets zonder de landeigenaars en omgekeerd", pikt De Becker daar op in. "We hebben met andere woorden gezocht naar win-winsituaties. Vergeet niet dat ongeveer twee derde van de Vlaamse landbouwgrond gepacht wordt. Het was voor ons daarom cruciaal om een evenwicht te vinden tussen flexibiliteit langs de ene kant en bedrijfszekerheid langs de andere kant. Zowel het voorstel over de loopbaanpacht als het achttienjarig contract zijn mooie voorbeelden van de toenadering die er gekomen is tussen de verschillende betrokkenen."

Bevoegd minister Joke Schauvliege nam akte van de gepresenteerde voorstellen en bedankte beide organisaties voor hun steevast "proactieve en constructieve" opstelling. "Zoals bepaald in het regeerakkoord komt er een ruime evaluatie van de pachtregelgeving", legde de minister uit. "We willen alle betrokken actoren hun zegje laten doen en op basis daarvan zullen we beslissen of we de wetgeving gaan aanpassen, ja of nee. We willen van die consultatieronde snel werk maken en hopen snel klare wijn te kunnen schenken."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek