nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.05.2017 Vlaanderen telt nog 33 champignonkwekers

Met 33 zijn ze nog, de champignonkwekers in Vlaanderen. Het zwaartepunt van de sector ligt in West-Vlaanderen zodat VILT op bezoek ging bij een champignonkwekerij uit Waregem. De familie Desmet leidt ons rond en vertelt hoe ze samen met andere sectorgenoten in de toekomst van champignonteelt blijven geloven, ondanks de massaproductie in Polen en de geduchte concurrentie uit Nederland. De producenten staan er niet alleen voor want het West-Vlaamse onderzoekscentrum Inagro onthulde vorig jaar zijn nieuwe infrastructuur voor champignononderzoek.

In 25 jaar tijd is het aantal champignonkwekers in Vlaanderen teruggelopen van 137 tot 33, waarvan 17 in West-Vlaanderen. Eind jaren ’70 waren er meer dan 70 kwekerijen in de kustprovincie, vaak vlashandelaren die naar een alternatief zochten. De opkomst van de productie in Polen vanaf de jaren 2000 verloopt parallel met de teloorgang in eigen land. Op het toppunt van zijn kunnen (1997), produceerde de sector meer dan 45.000 ton champignons. Ondertussen is dat teruggevallen tot 28.000 ton per jaar, een cijfer dat de laatste jaren stabiel blijft. Ter vergelijking: de geduchte concurrenten uit Polen produceerden vorig jaar 270.000 ton. Op de tweede plek in de landentabel prijkt Nederland met een jaarproductie van 260.000 ton.

De Vlaamse champignonkwekerij is een kleine maar veerkrachtige sector. Sinds er zoveel aanvoer is vanuit Polen staan de prijzen van witte champignons voortdurend onder druk. Toch weerhoudt dat lokale kwekers, tenminste de overblijvers, er niet van om hun bedrijf uit te bouwen. Zij proberen zich te onderscheiden in de markt met een vers product en een gediversifieerd gamma. De meeste bedrijven hebben ook de kosten gedrukt en een groeisprong gemaakt, al was het maar omdat de ruimte nu eenmaal voorhanden was door het meer en meer uitbesteden van de compostbereiding. De teelt van champignons ontsnapt niet aan mechanisering. Voor de conservenindustrie worden champignons machinaal gesneden, wat vooral een Nederlandse specialiteit is. In eigen regio bedienen kwekers de versmarkt met handgeplukte champignons.

Meer weten? Lees de wekelijkse duiding over champignonteelt.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via