nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.05.2018 VLAM blijft investeren in Canadese markt

Toen vorig jaar het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie (CETA) van kracht werd vervielen de importtarieven op verschillende (voedings)producten. Dat is voorlopig nog niet meteen te merken in de exportcijfers van Vlaamse land- en tuinbouwproducten, maar het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) stelt wel alles in het werk om de vruchten van de nieuwe handelszone zo snel mogelijk te plukken. Vooral Belgisch witloof lijkt bij de Canadezen in de smaak te vallen. 

De Belgische export van verse groenten naar Canada is eerder beperkt maar kent wel stabiele afzetvolumes. België voerde vorig jaar vooral witloof (272 ton), prei (85 ton), bonen (54 ton) en paprika (30 ton) uit naar Canada. Sinds een aantal jaren is er ook een stijgende export van selderij (154 ton in 2017), andere kolen (130 ton in 2017) en kropsla (35 ton in 2017). De Belgische export van deze groenten vertegenwoordigt een vrij groot aandeel in de totale EU-export naar Canada: 96% voor witloof, 40% voor selderij, 39% voor bonen en 25% voor andere kolen. De export van Belgisch vers fruit is nog erg beperkt. Voor Conference ging de markt pas open in 2014.

Dat blijkt uit cijfers van VLAM, dat aanwezig was op de CPMA Convention & Trade Show, een beurs met een 3.500-tal bezoekers en 270 exposanten. In samenwerking met BelOrta, Coöperatie Hoogstraten en Nicolaï Fruit zette VLAM enkele Belgische succesnummers in de kijker. De productpresentatie op de VLAM-stand toonde een mooi assortiment van onder meer prei, witloof, witte asperges, knolselder, paprika, snijbonen, spruitjes, friseline en Conference peren.

Vorig jaar trokken 14 voedingsbedrijven naar Canada in de marge van een Belgisch staatsbezoek. De export van Belgische voeding en dranken naar de Canadese markt kende de voorbije jaren een gemiddelde groei van 10 procent per jaar. Canada was vorig jaar met een exportomzet van 133 miljoen euro goed voor de vierde plaats, zo blijkt uit cijfers van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via