"Vleestaks is binnen vijf tot tien jaar onvermijdelijk"

In een rapport voor investeerders met een gezamenlijke portefeuille van meer dan 4 biljoen dollar stelt het investeerdersnetwerk Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR) dat een belasting op vlees binnen 5 tot 10 jaar een feit zal zijn, met als doel de wereldwijd toenemende vleesconsumptie in te perken. Daarover berichten onder meer de Britse krant The Guardian en landbouwmedium AgriHolland. In onder meer Duitsland, Denemarken, Zweden en ook bij ons werd over de invoering van een vleestaks al gedebatteerd.
12 december 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:43
Lees meer over:

In een rapport voor investeerders met een gezamenlijke portefeuille van meer dan 4 biljoen dollar stelt het investeerdersnetwerk Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR) dat een belasting op vlees binnen 5 tot 10 jaar een feit zal zijn, met als doel de wereldwijd toenemende vleesconsumptie in te perken. Daarover berichten onder meer de Britse krant The Guardian en landbouwmedium AgriHolland. In onder meer Duitsland, Denemarken, Zweden en ook bij ons werd over de invoering van een vleestaks al gedebatteerd.

In de nabije toekomst zal vlees onderhevig worden aan een vleestaks. Dat voorspelt het investeerdersnetwerk Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR). Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen en de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, zal zo’n taks nodig zijn om de consumptie van plantaardige eiwitbronnen te bevorderen, zo klinkt het. Het rapport verwijst ook naar de impact van vleesconsumptie op het milieu en de volksgezondheid, onder meer via watervervuiling, ontbossing, antibioticaresistentie en de uitstoot van sterke broeikasgassen zoals methaan.

Vorig jaar verlaagde de Chinese overheid de aanbevolen maximale vleesconsumptie met 45 procent, en ook bij ons is er al gedebatteerd over de zin of onzin van een vleestaks. "Wanneer beleidsmakers de reële kosten van obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het probleem van de klimaatverandering en de antibioticaresistentie willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller, oprichter van FAIRR en hoofd investeringen bij vermogensbank Coller Capital. "Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daarop voorbereiden."

De eerste wereldwijde analyse van een vleestaks dateert van vorig jaar. Daarbij werd gesteld dat een heffing van 40 procent op rundvlees, 20 procent op zuivel en 8,5 procent op kip elk jaar 500.000 levens zou redden en de klimaatopwarming ook zou afremmen. In Denemarken ligt een wetsvoorstel op tafel om per kilogram vlees een taks van 2,30 euro in te voeren. Vaak wordt een vleestaks als politiek onmogelijk beschouwd, maar onderzoek van de denktank Chatham House in 2015 wees uit dat een dergelijke belastingmaatregel minder onverteerbaar is voor consumenten dan overheden geneigd zijn te denken. 

Lees het rapport hier

Bron: AgriHolland / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek