Voederpatent van Dumoulin biedt uitkomst voor berengeur

De Belgische veevoederfabrikant Dumoulin heeft een samengesteld voeder ontwikkeld dat berengeur in varkensvlees vermijdt en zodoende een reëel alternatief vormt voor biggencastratie. Groep AVEVE, waar Dumoulin deel van uitmaakt, spreekt van een wereldprimeur. Het gepatenteerd voedingsconcept wordt voorgesteld op Agriflanders, de landbouwbeurs die donderdag in Gent van start gaat. Geur- en smaaktesten uitgevoerd door deskundigen van het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO overtroffen alle verwachtingen. De chemische analyses bevestigden de effectiviteit van het voeder dat ‘TAINTSTOP’ zal heten.
11 januari 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:38
Lees meer over:

De Belgische veevoederfabrikant Dumoulin heeft een samengesteld voeder ontwikkeld dat berengeur in varkensvlees vermijdt en zodoende een reëel alternatief vormt voor biggencastratie. Groep AVEVE, waar Dumoulin deel van uitmaakt, spreekt van een wereldprimeur. Het gepatenteerd voedingsconcept wordt voorgesteld op Agriflanders, de landbouwbeurs die donderdag in Gent van start gaat. Geur- en smaaktesten uitgevoerd door deskundigen van het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO overtroffen alle verwachtingen. De chemische analyses bevestigden de effectiviteit van het voeder dat ‘TAINTSTOP’ zal heten.

De varkenshouderij in eigen land en in Europa heeft zich geëngageerd om tegen 2018 te stoppen met het chirurgisch castreren van biggen. Varkenshouders voeren deze ingreep uit om te voorkomen dat het vlees van mannelijke varkens zou stinken wanneer het bereid wordt. Berengeur komt zeker niet bij alle mannelijke varkens voor, maar één negatieve smaak- of geurervaring zal een consument niet gauw vergeten. Daarom staat de sector huiverachtig tegenover het op grote schaal vetmesten van intacte beren en het opsporen van berengeur aan de slachtlijn. Ook vaccineren tegen berengeur heeft zijn beperkingen als alternatief omdat niet elke afzetmarkt hiervoor openstaat.

Dumoulin, een veevoederbedrijf dat deel uitmaakt van groep AVEVE, komt met een totaal ander alternatief voor castratie op de proppen. Het stelt deze week op landbouwbeurs Agriflanders een gepatenteerd voedingsconcept voor dat de naam ‘TAINTSTOP’ kreeg. De nieuwe voedersamenstelling voorkomt berengeur als de ongecastreerde mannelijke varkens het in hun drie laatste levensweken toegediend krijgen. Het is uitgetest op een varkensbedrijf in de provincie Luik. De staalnames en onderzoeken gebeurden in samenwerking met het slachthuis Lovenfosse in Aubel en het onderzoekscentrum ILVO.

De problematiek van berengeur houdt de sector al lang bezig, vooral omdat biggencastratie maatschappelijk onder vuur ligt door campagnes van dierenwelzijnsorganisaties. Dumoulin bestudeert naar eigen zeggen al jaren het verband tussen die specifieke geur en de voeding van de beren. In 2014 startte het met de ontwikkeling van een nieuw voedingsconcept dat in september 2016 in het slachthuis Lovenfosse in Aubel werd beoordeeld. De zintuiglijke tests gebeurden in samenwerking met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

Er werden twee groepen ongecastreerde beren getest. Tijdens de laatste drie weken voor het slachten, kreeg één groep aangepast voeder. Het opzet van dit voeder is de spijsvertering ter hoogte van de dikke darm te verbeteren zodat de berengeur afzwakt. “Een panel van ILVO-deskundigen voerden de geur- en smaaktesten uit en hun resultaten overtroffen alle verwachtingen”, zegt Werner Reuter, directeur onderzoek en ontwikkeling van het bedrijf. Terwijl bij het vlees van de controlegroep in acht procent van de gevallen berengeur werd waargenomen, werd er geen abnormale geur of smaak waargenomen bij de testgroep. De chemische analyses op skatol en androstenon, de twee lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor berengeur, bevestigden de geur- en smaaktesten.

Op basis van die uitmuntende resultaten werd een patent aangevraagd voor dit voedingsconcept gebaseerd op een betere darmwerking. Het varkensvoeder TAINTSTOP biedt volgens de makers niet alleen een oplossing om de geurrisico's bij varkensvlees te beperken, maar pakt ook positief uit op vlak van dierenwelzijn, kostprijs en milieu.

Om te beginnen kan fysieke of chemische castratie van biggen vermeden worden. De betere werking van de dikke darm komt ook de spijsvertering van de dieren ten goede, met kalmere dieren als resultaat. De kostprijs wordt positief beïnvloed door het achterwege blijven van het arbeidsintensieve castreren. “We zien ook dat ongecastreerde beren wat voederconversie betreft beter presteren dan gecastreerde mannetjes”, klinkt het nog bij de firma Dumoulin. “Door de betere voederomzet verlaagt de stikstofuitstoot in het milieu. Het vermijden van een castratiewonde bij beren helpt tot slot ook het gebruik van antibiotica te verlagen. Een oplossing op maat dus voor beide maatschappelijke verwachtingen.”

Beeld: Dumoulin

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek