nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.09.2018 Voedingsindustrie springt efficiënter om met water

Vorige week sloten Belgische brouwers een ‘green deal’ met Vlaams minister Joke Schauvliege om hun engagement voor minder waterverbruik te onderstrepen. Binnen de voedingsindustrie zijn het niet enkel de brouwers die inzetten op een zuinig waterverbruik. Sectorfederatie Fevia helpt voedingsbedrijven hier al jaren mee. In haar ‘handleiding voor verstandig waterbeheer in de voedingssector’ zet Fevia op een rij waarmee bedrijven rekening moeten houden bij hergebruik van gezuiverd water in de eigen installaties. Heel wat aardappel- en groenteverwerkers recupereren eigen proceswater.

Water is en blijft een waardevolle grondstof. De warme en droge zomer drukte ons nogmaals met de neus op de feiten. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, ondersteunt haar leden om duurzaam met water om te gaan. Die inspanningen zorgen ervoor dat er heel wat acties plaatsvinden. Een voorbeeld daarvan is de green deal die negen brouwers sloten met minister Schauvliege.

In zijn nieuwsbrief vestigt Fevia de aandacht op de andere inspanningen die gebeuren, van opleidingen tot een handleiding voor hergebruik van proceswater. Tussen 2010 en 2020 wil de Belgische voedingsindustrie zijn watergebruik per productie-eenheid met 15 procent verminderen. “Veel bedrijven hebben de stap gezet en investeerden in een installatie die toelaat om water te hergebruiken”, aldus Fevia. Dat is bijvoorbeeld het geval voor heel wat bedrijven uit de aardappel- en groentesector.

Voedingsbedrijven gaan verder omdat ze weten dat water ook onmisbaar is voor de landbouw. In Wallonië verdeelt groenteverwerker Hesbaye Frost al jarenlang zijn gezuiverd water via een irrigatienetwerk richting de landbouwpercelen rond het bedrijf. Ardo heeft een gelijkaardig project gelanceerd rond zijn fabriek in Ardooie. Tijdens de zomer hebben andere bedrijven zoals AB InBev, zuivelverwerker Olympia en de Tiense Suikerraffinaderij hun gezuiverd water ter beschikking gesteld van gemeenten en landbouwers.

Bron: Fevia Newsletter / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via