nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.05.2014 "Voedselindustrie zelf slachtoffer klimaatverandering"

De tien grootste voedselbedrijven ter wereld stoten samen de helft meer CO2 uit dan een land als België. Dat blijkt uit 'Standing on the sidelines', een rapport dat Noord-Zuidorganisatie Oxfam publiceert in het kader van zijn Behind the Brands-campagne. Het voedselsysteem is verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde CO2-uitstoot. "En de uitstoot blijft groeien omdat ook de vraag naar voedsel blijft stijgen", aldus Oxfam.

Oxfam berekende dat de zogenaamde 'Big 10' samen 263,7 miljoen ton broeikasgassen uitstoten. Het gaat om Kellogg's, General Mills, Coca-Cola, Danone, Mars, Nestlé, PepsiCo, Unilever, Associated British Foods en Mondelez International. Maar deze bedrijven ondernemen lang niet genoeg om de problemen aan te pakken, vindt de ngo.

Daarom daagt Oxfam de grote tien uit om hun uitstoot tegen 2020 met 80 miljoen ton te verminderen, wat hetzelfde effect zou hebben als het van de weg halen van alle auto's in Los Angeles, Peking, Londen en New York. Oxfam zegt dat het voedselsysteem nu al verantwoordelijk is voor een vierde van de wereldwijde CO2-uitstoot. "En de uitstoot blijft groeien omdat de vraag naar voedsel stijgt."

Voedselbedrijven moeten dringend beseffen dat de klimaatverandering in de eerste plaats ook henzelf schaadt, zegt Oxfam. General Mills bijvoorbeeld zou in het eerste kwartaal van 2014 62 productiedagen verloren zijn door extreme weersomstandigheden die verergeren door de klimaatverandering. Kellogg's en General Mills krijgen van Oxfam de slechtste punten.

Meer info: ‘Standing on the sidelines’

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Volg VILT ook via