nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.02.2018 Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Groningen

In het Groningse Oldekerk is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een pluimveebedrijf. Het bedrijf wordt geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. In totaal gaat het om 36.000 vogels, zo meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Binnen een straal van drie kilometer van het bedrijf liggen nog twee bedrijven die op dit moment nog worden onderzocht. In ons land roept het FAVV op om waakzaam te blijven. 

In Groningen is een geval van vogelgriep vastgesteld. Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Oldekerk. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen in Nederland, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht. De ophokplicht werd er eind vorig jaar ingesteld nadat vogelgriep was ontdekt op een eendenbedrijf in Flevoland. 

In België werden toen nog geen extra maatregelen genomen, maar het Federaal Voedselagentschap raadde wel extra waakzaamheid aan. Basismaatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep bleven wel van kracht, met bijvoorbeeld het verbod op occasionele verkoop van alle vogels op openbare markten. 

Bron: Belga

Beeld: NVWA

Volg VILT ook via