nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.12.2017 Vogelgriep op eendenfokbedrijf in Nederland

Op een eendenfokbedrijf in het Nederlandse Biddinghuizen is een hoogpathogene H5N6-variant van het vogelgriepvirus aangetroffen. Dat meldt Wageningen Universiteit, dat het virus onderzocht. Het gaat om een zeer besmettelijke variant die wel ongevaarlijk is voor mensen. De Nederlandse overheid stelde meteen een landelijke ophokplicht in, 16.000 eenden werden geliquideerd. In een zone van 10 kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod. In België zijn voorlopig geen extra maatregelen genomen, maar volgens het Voedselagentschap (FAVV) is extra waakzaamheid wel geboden.

In het noorden van Nederland is een hoogpathogene H5N6-variant van het vogelgriepvirus aangetroffen. Het virus is niet verwant aan de zoönotische H5N6-stam, zo blijkt uit analyses van Wageningen Universiteit. De Nederlandse overheid nam strenge maatregelen: de 16.000 eenden werden opgeruimd; in een straal van 10 kilometer rond de uitbraak werd een beschermings- en toezichtsgebied ingesteld; er geldt een ophokplicht voor alle professionele pluimvee in heel Nederland; eigenaars van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen; en voor eenden- en kalkoenenbedrijven gelden nog enkele extra maatregelen.

In ons land neemt het Voedselagentschap voorlopig geen extra maatregelen. De basismaatregelen, die ook in 'vredestijd' gelden, zijn voorlopig voldoende om het huidige risico op te vangen, aldus het FAVV. Wel herinnert het agentschap eraan dat voor de zones rond de uitbraak in Nederland de vier-dagenregel geldt. Er mag dus geen contact zijn met Belgisch pluimvee en Belgische vogels binnen de vier dagen na een activiteit in de 10 kilometerzone in Nederland. Daarnaast herhaalt het FAVV zijn aanbeveling dat iedereen op zijn bedrijf en in zijn activiteiten de nodige aandacht moet besteden aan bioveiligheid en preventie.

“Het H5N8-virus is eigenlijk na de uitbraken van de afgelopen herfst, winter en voorjaar nooit helemaal verdwenen uit de populaties wilde vogels in Europa”, aldus de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en konijnenhouders vzw. “Zo is het virus de afgelopen maanden al vastgesteld bij wilde vogels in Zwitserland, Italië en Bulgarije, en dichter bij ons in Duitsland vlakbij de grens met Nederland en Engeland. Ook heeft het noorden van Italië al sinds half augustus te maken met tientallen nieuwe uitbraken in pluimvee en heeft ook Bulgarije al enkele uitbraken vastgesteld. Dankzij de volgehouden inspanningen van iedereen, hebben we vorig jaar grote problemen met vogelgriep kunnen vermijden die andere landen wel gehad hebben. Ik hoop dat we hierin ook deze keer slagen.”

Meer info: FAVV

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Farmtekwordpress.com

Volg VILT ook via