nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2018 Volgend schooljaar versoepelt schoolfruit- en melkactie

Om meer scholen de kans te geven om fruit en melk aan te bieden op de schoolbanken, wordt de subsidieregeling ‘Oog voor lekkers’ versoepeld. De Vlaamse ministers Hilde Crevits (Onderwijs), Joke Schauvliege (Landbouw) en Jo Vandeurzen (Volksgezondheid) stimuleren hiermee gezonde voedingskeuzes bij kinderen en hun ouders. Scholen zullen langer kunnen inschrijven op de schoolactie rond fruit en melk, meer bepaald tot 1 oktober. En als het volledige budget niet uitgeput is na afloop van die inschrijvingsperiode kunnen scholen de verdeling eventueel verlengen.

Om schoolgaande kinderen aan te sporen om meer groenten en fruit te eten en melk te drinken, lanceerde de Vlaamse overheid vorig jaar de campagne ‘Oog voor Lekkers’. Die campagne kwam in de plaats van de vroegere schoolacties rond fruit en melk (‘Tutti Frutti’ en ‘Melk op school’). Door de campagne en subsidieregeling kregen kinderen gedurende tien of twintig weken recht op één portie gratis groenten, fruit en/of melk per week. Uit onderzoek blijkt dat de schoolgaande jeugd hier te weinig van consumeert.

Voor scholen met een hoger aandeel kwetsbare leerlingen zijn twee verdeelperiodes van 10 weken mogelijk. Dat aandeel zakt van minstens 30 naar 15 procent in de nieuwe en meer flexibele subsidieregeling. De inschrijvingstermijn wordt verlengd en de deelnemende scholen kunnen nog langer gezond lekkers verstrekken indien het beschikbare budget niet uitgeput is na 10 of 20 weken. Melk kan worden verstrekt voor zover er geen suiker, zoetstoffen, zout, vetten of additieven aan zijn toegevoegd. Een bijdrage van scholen of ouders wordt niet gevraagd om deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden.

“Oog voor Lekkers biedt een win-winsituatie: de schoolgaande jeugd laten kennismaken met gezonde voedingskeuzes én onze kwaliteitsvolle landbouwproducten promoten. De actie beveelt ook aan om lokale producten te kopen en rekening te houden met de seizoenen: zo besparen we voedselkilometers en verpakkingsafval. Bovendien ondersteunen we de lokale landbouw”, laat minister van Landbouw Joke Schauvliege optekenen. “Jong begonnen is half gewonnen zodat we onze kinderen al op school leren om voldoende groenten en fruit te eten”, voegt minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen toe. Volgens diens collega Hilde Crevits zorgt het onderwijs voor een totaalpakket voor een gezond levenspatroon, onder meer via de actie ‘Bewegen naar de Zon’.

Meer info: Oog voor Lekkers

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via