nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2016 Voorlopige goedkeuring voor uitbreiding BFV Vrasene

De Belgische fruitveiling kan op termijn in Vrasene (Beveren) een bijkomende loods met koelcellen bouwen, net als sorteer- en inpakhallen en pleinen aanleggen om houten fruitbakken te stockeren. De Oost-Vlaamse provincieraad keurde een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, dat ruimte voorziet voor die uitbreiding, voorlopig goed. De uitbreiding moet ervoor zorgen dat het exportfruit, dat vaak vanuit de haven van Antwerpen vertrekt, geen onnodige kilometers maakt tussen Vrasene en Sint-Truiden. 

Tachtig procent van de aanvoer in Vrasene zijn peren en die vertegenwoordigen een productie tussen de 20 en 25 miljoen kilo. Omdat momenteel te veel peren naar Sint-Truiden gevoerd worden om te bewaren, en nadien naar Antwerpen terugkeren om te verschepen naar China, wil de Belgische Fruitveiling haar locatie in Vrasene uitbreiden met op termijn ongeveer 10.000 vierkante meter.

Het voorlopige PRUP, dat voor die uitbreiding ruimte voorziet, werd unaniem goedgekeurd op de provincieraad. Vanuit de oppositie werd de bedenking geplaatst of een uitbreiding opportuun is, maar gedeputeerde Geert Versnick antwoordde dat het agendapunt over een ruimtelijk dossier gaat en niet over de vraag of iets economisch rendabel is. De Belgische Fruitveiling is een coöperatie van 1.200 telers die in 2014 een omzet van 135 miljoen euro boekten. Ruim vijf jaar geleden nam de Belgische Fruitveiling de toenmalige veiling Profuco in Vrasene over.

Bron: Belga

Beeld: Google Maps

Volg VILT ook via