Voorverpakte voedingsmiddelen krijgen verplicht etiket

Etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen moeten vanaf 13 december 2016 verplicht de voedingswaarde weergeven volgens een vast systeem. Consumenten zullen de voedingswaarden van de voorverpakte voedingsmiddelen die ze kopen daardoor beter kunnen vergelijken. Elke voedingsverpakking moet vanaf nu een tabel vermelden met informatie over de calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waaronder de suikers), eiwitten en het zout die het product bevat. Dat melden de FOD Volksgezondheid en FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.
13 december 2016  – Laatste update 4 april 2020 15:31

Etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen moeten vanaf 13 december 2016 verplicht de voedingswaarde weergeven volgens een vast systeem. Consumenten zullen de voedingswaarden van de voorverpakte voedingsmiddelen die ze kopen daardoor beter kunnen vergelijken. Elke voedingsverpakking moet vanaf nu een tabel vermelden met informatie over de calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waaronder de suikers), eiwitten en het zout die het product bevat. Dat melden de FOD Volksgezondheid en FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

Vanaf 13 december wordt op voorverpakte voedingsmiddelen verplicht de voedingswaarde meegegeven volgens een vast systeem. Het doel van de verplichte etikettering is om consumenten meer inzicht te geven in wat de voedingsmiddelen die ze kopen bevatten. De tabel in kwestie moet vergelijkbaar zijn in alle Europese landen. Voedingsbedrijven kunnen daarnaast vrijwillig ook informatie geven over andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen om de consument aan te geven wat die voedingsstoffen per portie leveren.

In dat laatste geval kunnen bedrijven het ‘percentage van de referentie-innames’ vermelden. Hiermee tonen ze aan wat een voedingsstof vertegenwoordigt ten opzichte van de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag. Die vermeldingen helpen consumenten om overconsumptie te vermijden. Om het een en het ander duidelijk te maken, lanceren FEVIA en de FOD Volksgezondheid een educatieve video die consumenten op een toegankelijke manier leert hoe voedingsetiketten te lezen. 

“Met de video over de voedingswaarde-etikettering die we vandaag lanceren willen we samen het belang van een evenwichtige voeding promoten”, aldus Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA. “Net als met het Convenant Evenwichtige Voeding, dat we recent ondertekenden met de minister van Volksgezondheid, investeert de voedingsindustrie hier samen met belangrijke partners om consumenten richting een evenwichtiger voedingspatroon te helpen."

De verplichte voedingswaarde-etikettering is het sluitstuk van de zogenaamde FIC-verordening (Food Information to Consumers): de Europese wetgeving met betrekking tot het verstrekken van informatie aan de consument over voedingsmiddelen met als doel om meer transparantie voor de consument te creëren.

Bekijk de video hier. Meer info over de referentie-innames vindt u hier.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek