nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.02.2016 Vrijdag start vernieuwde editie van Agridagen in Ravels

Vrijdag starten de Agridagen in Ravels, door beursvoorzitter Georges Van Keerberghen omschreven als een “Agriflanders in het klein met bezoekers die uit de Kempen en het zuiden van Nederland komen”. De ervaren beursorganisatie geeft de Agridagen een ‘herkenbare smoel’: een vakbeurs voor de veehouderij met een luik mechanisatie op erfniveau, bovenal een ontmoetingsplaats waar cont(r)acten gesmeed kunnen worden. De eerste van drie beursdagen staat in het teken van seminaries, achtereenvolgens over varkens-, rundvee- en pluimveehouderij. Daarna wordt de seminarieruimte omgetoverd in een piste met het oog op een varkensprijskamp en showmanship met Holstein melkkoeien.

Door de grondige vernieuwingsoperatie die de Agridagen ondergaan hebben, is het uitkijken naar de eerste editie op de nieuwe locatie in Ravels. Het voormalige militaire domein Weelde Depot wordt van vrijdag 12 tot en met zondag 14 februari de uitvalsbasis voor een veehouderijbeurs. Door de verhuis van Geel naar Ravels staan er vier grote hallen ter beschikking, en een ruime parking aan de overkant van de straat. Voor het eerst zal op de Agridagen mechanisatie op erfniveau te zien zijn. Bovendien laten de riante hallen ook de andere van de in totaal meer dan 170 exposanten toe om een grotere stand te huren. Onder meer de bouwsector maakt daar handig gebruik van om constructie-elementen te showen in plaats van folders uit te delen op een infostand.

Driekwart van de exposanten komt uit België, maar onze Noorderburen zijn eveneens goed vertegenwoordigd. Ravels ligt dan ook niet ver van de Nederlandse grens en de beurs hengelt nadrukkelijk naar een gemengd Belgisch-Nederlands bezoekerspubliek. In verhouding tot het belang van de sector laten toeleveranciers van de varkenshouderij het wat afweten, wat een veeg teken is voor de conjunctuur in de sector. “Het economisch klimaat remt wat, maar dat mag ons niet beletten om naar de toekomst te kijken”, zo benadrukte beursvoorzitter Georges Van Keerberghen (Boerenbond). Net om de toekomstperspectieven in de veehouderij gaaf te houden, is het seminariegedeelte van de beurs sterk uitgebouwd. Vrijdag gaan in hal 5 seminaries door over varkens-, rundvee- en pluimveehouderij.

Met een groepsstand konijnenhouderij in hal 4 geven de Agridagen een kleine sector een groot platform. De konijnensector is op zoek naar nieuwe producenten want de vraag naar parkkonijnen is groter dan het binnenlandse aanbod. Met een groepsstand willen de twee konijnenslachterijen (Lonki en Van Assche) veehouders laten kennismaken met konijnenkweek. Ze verzamelden ook een veevoederleverancier, KI-stations, selectiebedrijven en constructiebedrijven rond zich. Deze laatsten tonen de combiparken, dit is een nieuw soort parkhuisvesting die eerst de voedsters huisvest en daarna omgevormd kan worden tot huisvesting van vleeskonijnen. De jonge dieren hoeven zo niet van stal te verhuizen.

Op de seminaries zoomen we in omdat de Agridagen een reputatie hoog te houden hebben op inhoudelijk vlak. Elk seminarie werd voorbereid door sectorexperten. “In een voor de varkenssector moeilijke periode willen we bruikbare informatie geven, geen belerende speeches”, licht Carl De Braeckeleer (DLV) het seminariethema ‘marktgericht produceren’ toe. Drie eminente sprekers in hun vakgebied – professor Jeroen Dewulf (UGent), Luc Verspeet (Belgian Pork Group) en Bart Teuwen (DLV) – spreken zich uit voor of tegen een pittige stelling. Daarna kunnen alle aanwezige varkenshouders zich door middel van sms-vraagstelling in de discussie mengen. Drie varkenshouders maken deel uit van het panel. De invalshoeken zijn antibioticumreductie, kennis van de varkensmarkt en kwantiteit versus kwaliteit.

Kort na de middag start op vrijdag het tweede seminarie over de toekomst van de melkveehouderij. Een breed samengestelde werkgroep stond garant voor input vanuit diverse invalshoeken. Moderator Stef Mertens (Crelan) leidt het seminarie in met een uiteenzetting over ‘economie en melken’. Twee landbouwers getuigen in een filmpje over hun visie op rendabiliteit. De panelleden debatteren vanuit hun invalshoek (Boerenbond, CRV, DGZ, BCZ, enz.) terwijl het publiek zich in de discussie mengt via sms-vraagstelling. Na het debat mogen ze stemmen over uitdagende stellingen zoals ‘Zonder contracten blijven we geen melkveehouder’ en ‘Ik insemineer al mijn koeien met Belgisch wit-blauw omdat dat economisch rendabel is’. Het wordt geen filosofische uiteenzetting, wel informatie waarmee een melkveehouder aan de slag kan”, belooft Ilse Van Den Broeck (Hooibeekhoeve).

De pluimveesector sluit het seminarieluik op de Agridagen op vrijdagavond, kort na het normale sluitingsuur (18u) van de beurs. “Ook wij willen een positieve boodschap naar buiten brengen”, kondigt Johan Zoons (Proefbedrijf Pluimveehouderij) aan. Als thema is gekozen voor ‘pluimveehouderij in een steeds veranderende wereld’. Wat denken een Belgische wereldspeler in broedmachines (Petersime), een wereldspeler in voederadditieven (DSM Nutritional Products), een gespecialiseerde dierenartspraktijk (Galluvet), een emeritus professor van de KU Leuven (Eddy Decuypere) en Vlaams parlementslid Tinne Rombout daarover? “Pluimvee is een wereldmarkt geworden”, zegt Zoons, “zodat we gaan nadenken over de kansen en bedreigingen, over de beschikbare grondstoffen en een groeiende wereldbevolking die graag kip lust.”

Na afloop van de seminaries wordt hal 5 omgevormd tot piste waar op zaterdag de fokvarkensprijskampen plaatsvinden en op zondag de showmanship met melkkoeien. Reeds sinds 2002 organiseert het Varkensstamboek van Antwerpen ter gelegenheid van de Agridagen een fokberenprijskamp en een veiling. “Het is de achtste keer dat we dit doen. We zijn blij met de integratie in het nieuwe beursgebeuren”, vertelt Herman Vets (Boerenbond). Het zwaartepunt van de prijskampen ligt uiteraard bij het piétrainras. Door de aanwezigheid van topberen uit alle provincies wil de Vlaamse Piétrain Fokkerij het vernieuwde fokprogramma in beeld brengen.

Voor de melkveehouderij komt er geen klassieke prijskamp maar een showmanship gelet op het succes van zulke wedstrijden in het buitenland. Jongeren met een goed oog voor melkvee leren op zaterdag hoe ze een Holstein-koe kunnen klaarstomen voor een wedstrijd. Ze oefenen met wassen en scheren, het verder wedstrijdklaar maken en uiteindelijk het voorbrengen van het dier. “Het exterieur van de koe is tijdens de wedstrijd minder belangrijk. We willen jongeren vooral iets bijleren”, vertelt Danny Hereijgers. Door de indeling in drie leeftijdscategorieën kunnen jongeren van 14 tot 26 jaar het tegen leeftijdsgenoten opnemen. Per leeftijdscategorie zal er een winnaar aangeduid worden in de combinatie scheren en voorbrengen van het dier. De algemene winnaar verdient de titel ‘beste jonge fokker van Vlaanderen’.

De junioren Holstein-show maakt samen met de varkensprijskamp en de seminaries op vrijdag deel uit van het uitgebreide randprogramma. Naar de Agridagen komen bezoekers in de eerste plaats om op een professionele en tegelijk gezellige manier kennis te maken met de nieuwste producten en trends die de toeleveranciers uit de landbouwsector te bieden hebben.

Meer weten? Bezoek de website van de Agridagen en schrijf je alvast in voor de seminaries.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agridagen

Volg VILT ook via