nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2017 VS en China sluiten verrassend snel handelsakkoord

Ondanks zijn eerdere kritiek op de economische agressie van China, heeft de Amerikaanse president opvallend snel een handelsakkoord gesloten met het land. Zo gaat China uiterlijk op 16 juli weer Amerikaans rundvlees invoeren. Die import was in 2003 aan banden gelegd nadat in een Amerikaanse staat de gekkekoeienziekte opgedoken was. In ruil stemt de VS ermee in Chinees kippenvlees weer op de Amerikaanse markt toe te laten.

De Verenigde Staten en China begonnen vorige maand aan het handelsoverleg. De twee partijen gingen aan tafel zitten na een ontmoeting tussen Donald Trump en Xi Jinping. Tijdens die bijeenkomst spraken de twee presidenten af hun handelsrelatie te ‘resetten’. De Amerikanen hopen via enkele handelsdeals vooral het handelstekort van zowat 300 miljard dollar met China te verminderen. Beide presidenten spraken destijds een honderddagenplan af, maar na een maand is de eerste doorbraak er al.

China gaat ten laatste op 16 juli opnieuw Amerikaans rundvlees invoeren na een importban die 14 jaar standhield. Amerika stemt er op zijn beurt mee in dat Chinees kippenvlees ingevoerd mag worden. “De Verenigde Staten verwelkomen ook directe investeringen uit China, net zoals ze dat doen met investeerders uit andere landen”, luidt het in een gemeenschappelijke verklaring. “Deze deal gaat ons zeker helpen het handelstekort terug te dringen”, zegt Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel.

De deal komt als een verrassing voor wie Trump in de aanloop naar de presidentsverkiezingen hoorde. Tijdens zijn campagne schermde hij met strafmaatregelen tegen China. Hij bestempelde het land meermaals als een koersmanipulator. Trump zou zijn toon echter gemilderd hebben omdat hij de hulp van China goed kan gebruiken om de Noord-Koreaanse nucleaire ambities in te tomen.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via