nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.06.2017 VS en Mexico staken hun handelsstrijd rond suiker

De Verenigde Staten en Mexico hebben een voorlopig akkoord bereikt over de handel in suiker. Dat hebben de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross en de Mexicaanse minister van Economie Ildefonso Guajardo bekendgemaakt. Het conflict over de suikerhandel sleept al jaren aan tussen beide landen. Nu is afgesproken dat Mexico de uitvoer van verwerkte rietsuiker naar de VS zal verlagen, wat in het voordeel is van de Amerikaanse suikerindustrie. Het percentage ruwe suiker dat uitgevoerd kan worden, gaat dan weer omhoog.

Amper een maand geleden beschuldigde het Amerikaanse landbouwministerie Mexico van het dumpen van rietsuiker in de Verenigde Staten. De Mexicaanse suikerindustrie zou zich niet aan de vastgestelde suikerquota houden. Ondanks die quota is Mexico de grootste suikerleverancier van de VS. De handel in maïssiroop loopt in omgekeerde richting. Minister van Handel Wilbur Ross dreigde met antidumpingmaatregelen indien er niet snel een oplossing zou komen. Die is er nu, en daarmee is een belangrijke horde genomen voor het vrijhandelsverdrag NAFTA tussen de VS, Mexico en Canada. NAFTA wordt opnieuw onderhandeld nadat president Trump er mee dreigde om de VS terug te trekken uit het verdrag.

Mexico stemde er mee in om maximaal 30 procent van alle verwerkte suiker die het exporteert te verkopen op de Amerikaanse markt. Zo’n plafond bestond al, maar het lag met 53 procent een heel stuk hoger. De Amerikaanse suikerindustrie had op nog meer toegevingen gehoopt en is dus niet blij met het akkoord. Minister Ross verzekert dat de deal voordelig is voor suikerproducenten en -verwerkers. Ook aan Mexicaanse zijde wordt het akkoord niet op applaus onthaald want daar blijft de suikerlobby vragen om de dumping van Amerikaanse maïssiroop op de binnenlandse markt te onderzoeken.

Bron: Belga / Reuters

Volg VILT ook via