nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2018 VS pakt Spaanse olijven aan met hogere heffingen

Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel voert Spanje olijven uit tegen “onrechtvaardige dumpingprijzen” en worden ze zwaar gesubsidieerd door de Spaanse overheid. De VS kondigt daarom aan verhoogde antidumpingheffingen toe te zullen passen op Spaanse olijven. “Dit is een protectionistische maatregel gericht tegen een Europees kwaliteitsproduct dat zeer geliefd is bij Amerikaanse consumenten", zo reageert de woordvoerder van eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström. 

De antidumpingheffingen op Spaanse olijven die naar de VS verscheept worden, zullen door nieuwe antidumpmaatregelen van Washington verhoogd worden van 21,6 euro tot 34,75 procent. Dat bevestigt de Spaanse sectororganisatie van de olijfindustrie (Asemesa). Het Amerikaans Handelsministerie startte vorige zomer met een onderzoek na verschillende klachten van Californische olijfboeren tegen de invoer van Spaanse zwarte olijven die volgens de olijfboeren overgesubsidieerd zijn en onder de marktprijs worden verkocht.

Op basis van het onderzoek oordeelt nu ook het ministerie van Handel dat olijven uit Spanje tegen onrechtvaardige dumpingprijzen uitgevoerd worden naar de Verenigde Staten. Ze worden er volgens de Amerikanen tot 25,5 procent onder de reële waarde verkocht. Bovendien wrijven ze de Spaanse overheid aan dat de olijfproducenten tot 27 procent gesubsidieerd worden. Op basis van die vaststellingen beslist de Amerikaanse commissie voor internationale handel op 24 juli over de invoering van antidumping- en antisubsidieheffingen.

Als die heffingen er zouden komen, dan zou dat volgens de Spaanse olijvenexporteurs in praktijk zo goed als het einde betekenen van de uitvoer van zwarte olijven naar de VS. De export daalde intussen al fors. In het eerste semester van dit jaar liep de Spaanse olijvenexport terug met 42,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2016 werd in totaal 29,7 miljoen kg Spaanse, zwarte olijven verkocht in de VS, goed voor een exportwaarde van 67,6 miljoen dollar.

De vraag van de Spaanse olijfboeren aan het adres van de Europese Commissie om de maatregel duidelijk te veroordelen en de nodige maatregelen te nemen, lijkt alvast aangekomen. De Commissie vindt de geplande Amerikaanse heffingen "buitensporig" en "ongerechtvaardigd". "Dit is een protectionistische maatregel gericht tegen een Europees kwaliteitsproduct dat zeer geliefd is bij Amerikaanse consumenten", zo verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström. Voor verdere stappen wacht de Commissie de definitieve Amerikaanse beslissing op 24 juli af. 

Bron: El País / Belga

Volg VILT ook via