nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.06.2017 VS staakt tijdelijk import van Braziliaans rundvlees

De Verenigde Staten hebben donderdag de import van vers rundvlees vanuit Brazilië tijdelijk opgeschort. Die beslissing werd genomen "wegens de aanhoudende bezorgdheid over de voedselveiligheid van de producten die bestemd zijn voor de Amerikaanse markt", zo blijkt uit een mededeling van het ministerie van Landbouw (USDA). Ook de EU is tot dusver niet tevreden met de maatregelen die de Braziliaanse autoriteiten namen na het uitbreken van het schandaal rond bedorven vlees. Gezondheidscommissaris Vytenis Andriukaitis dreigt met verscherpte maatregelen indien Brazilië zijn vleesindustrie niet systematischer gaat controleren.

Brazilië, de grootste exporteur van vlees ter wereld, werd in maart opgeschrikt door een groot vleesschandaal. Grote Braziliaanse vleesbedrijven worden ervan verdacht jarenlang bedorven vlees te hebben verkocht in binnen- en buitenland. Daarbij zouden inspecteurs zijn omgekocht. Met behulp van chemicaliën zou het vlees opnieuw aantrekkelijk zijn gemaakt.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA stelt dat het sindsdien al het geïmporteerd vlees uit Brazilië aan een inspectie heeft onderworpen. Daarbij werd 11 procent van het vers rundvlees om gezondheidsredenen van de Amerikaanse markt geweerd. Dat aantal "ligt duidelijk hoger dan de 1 procent afwijzingen bij de ladingen uit de rest van de wereld". In totaal bleek 862 ton vlees niet aan de Amerikaanse normen te voldoen.

Dat doet de Verenigde Staten nu besluiten om de vleesimport vanuit Brazilië aan banden te leggen. De beslissing met betrekking tot vers rundvlees zal van kracht blijven "tot het Braziliaanse ministerie van Landbouw corrigerende maatregelen neemt, die door USDA toereikend worden geacht", zo staat nog in de mededeling.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via