nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.01.2018 Waalse overheid verhoogt ambitie van biobeleid

Omdat de doelstellingen van het strategisch plan bio 2013-2020 die de Waalse overheid voor de biosector had opgesteld sneller gehaald zullen worden dan verwacht, legt Waals landbouwminister René Collin de lat nog een stukje hoger. Tegen 2020 wil de Waalse overheid nu dat 18 procent van het landbouwareaal biologisch gecertificeerd is, dat er 2.000 landbouwbedrijven onder controle van het lastenboek staan en dat 6 procent van de voedingsmarkt biologisch kleurt. Ze maken daar vanaf dit jaar 3 miljoen euro extra voor vrij.

Bio kent in Wallonië al enkele jaren een sterke groei. Zo sterk dat de Waalse regering zijn doelstellingen naar boven heeft moeten bijstellen. In 2014 kwam de Waalse overheid met een ambitieus strategisch plan bio. Daarin stonden drie doelstellingen voor 2020: 14 procent van het landbouwareaal biologisch gecertificeerd, 1.750 landbouwbedrijven onder controle en 3 procent van de verkochte voedingsproducten biologisch. Ter vergelijking: in Vlaanderen is volgens het laatste Biorapport slechts 1,1 procent van het landbouwareaal en 1,8 procent van de landbouwbedrijven bio.

Drie jaar later blijkt dat de Waalse doelstellingen wellicht ruim voor 2020 gehaald zullen worden. De biosector vroeg de Waalse landbouwminister René Collin dan ook om ambitieuzere doelstellingen. Tegen 2020 wil de Waalse overheid nu dat 18 procent van het landbouwareaal biologisch gecertificeerd is, dat er 2.000 landbouwbedrijven onder controle staan en dat 6 procent van de voedingsmarkt biologisch kleurt. Ze maken daar vanaf 2018 drie miljoen euro extra voor vrij. 

Voor Collin maken de nieuwe doelstellingen van Wallonië "een regio die zich inzet voor een sterke, geloofwaardige en duurzame biologische landbouw". Collin benadrukt dat Wallonië nog steeds heel wat bioproducten moet invoeren en dat er dus mooie opportuniteiten liggen in de biosector voor Waalse boeren. De cdH-minister voorziet ook meer begeleiding voor gangbare landbouwers die willen omschakelen naar bio. En APAQ-W, het Waalse promotieorgaan voor landbouwproducten, gaat nog sterker inzetten op biocampagnes. Ook het biolandbouwonderzoek moet verder groeien.

Bron: BioForum.be / eigen verslaggeving

Beeld: Ferme Bio du Petit Sart

Volg VILT ook via