"Waar is visie op toekomst biolandbouw?"

De Vlaamse beroepsvereniging van bioboeren, BioForum, pikt het niet dat Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege wil besparen op het Strategisch Plan Bio terwijl Vlaanderen met 0,8 procent bio-areaal helemaal aan het einde van de Europese rij bengelt. "Uw besparing mist visie", zo klinkt het uit de mond van voorzitter Kurt Sannen in een open brief aan de minister. "Bovendien vermijdt een aangepast landbouwbeleid toekomstige rode of oranje brieven", aldus Sannen.
5 februari 2015  – Laatste update 14 september 2020 14:29
Lees meer over:

De Vlaamse beroepsvereniging van bioboeren, BioForum, pikt het niet dat Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege wil besparen op het Strategisch Plan Bio terwijl Vlaanderen met 0,8 procent bio-areaal helemaal aan het einde van de Europese rij bengelt. "Uw besparing mist visie", zo klinkt het uit de mond van voorzitter Kurt Sannen in een open brief aan de minister. "Bovendien vermijdt een aangepast landbouwbeleid toekomstige rode of oranje brieven", aldus Sannen.

In een open brief aan landbouwminister Joke Schauvliege klaagt BioForum de besparingen op het Strategisch Plan Bio aan: "U reserveert voor komend jaar amper 300.000 euro voor onderzoek ten voordele van biologische landbouw. De hectaresteun voor biobedrijven wordt verlaagd en de controlekost zal nog maar gedeeltelijk terugbetaald worden. U maakt het biobedrijven dus nog moeilijker, en ze zijn al niet met veel", verwijst voorzitter Kurt Sannen naar de 0,8 procent van het Vlaamse landbouwareaal waar op biologische wijze aan landbouw wordt gedaan.

"De jaarlijkse positieve groeicijfers die uw voorgangers jaar na jaar hebben gepresenteerd, verdoezelden de minimale groei in productie en betroffen vooral de verkoop", signaleert Sannen waar het schoentje knelt, verwijzend naar Oostenrijk, waar 17 procent van het areaal bio is, en naar Denemarken, dat de biologische landbouwoppervlakte tegen 2020 wil verdubbelen. In eigen land slaagde Wallonië er in om in enkele jaren te groeien tot 8,1 procent, richting 14 procent in 2020. Daarnaast trekt de Waalse minister voor zijn Strategisch Plan Bio 2 miljoen euro uit.

"Met enkele goed overwogen maatregelen kan u meerdere keren scoren en zowel voor een meer veerkrachtige landbouw kiezen als voor een schoner leefmilieu", suggereert Sannen. "Maar de biologische landbouw wordt in Vlaanderen nog altijd stiefmoederlijk behandeld. Uw besparing mist volgens ons - en de Bodematlas van de Heinrich Böll-stichting geeft ons hierin gelijk - visie op de toekomst", klinkt het ontgoocheld. "Onze bodems zijn wereldwijd bedreigd. Waarom anders zou de VN 2015 uitgeroepen hebben tot het Jaar van de bodem? Investeringen in biolandbouw zijn dus cruciaal."

Sannen verwijst ook naar het IHD-dossier, waar de intensieve veehouderij zwaar wordt getroffen: "Een aangepast landbouwbeleid vermijdt toekomstige rode of oranje brieven. Indien u nu een kader schept dat rekening houdt met de tanende bodemvruchtbaarheid, met het voortschrijdende verlies aan biodiversiteit en met de nood aan CO2-opslag in de bodem, dan kan u duidelijkheid en zekerheid bieden aan wie nu investeert voor de komende decennia. Het Jaar van de bodem geeft u voldoende rugdekking om in te zetten op wat echt telt. Een dode bodem levert geen voedsel meer. En geld kan je niet eten."

Vlaams minister Joke Schauvliege wijst er op dat ze voor het Strategisch Plan Bio dit jaar 1.270.000 euro uittrekt, waarvan 18 procent voor onderzoek, en dat de besparing van tien procent voor alle beleidskredieten op Vlaams niveau geldt. Daarnaast wijst ze ook nog op verschillende andere subsidies voor de sector, in 2013 goed voor bijna 3,6 miljoen euro. Verder antwoordt de minister dat aanpassingen aan het landbouwinvesteringsfonds van eind december in het voordeel van bio zijn en dat dit jaar een nieuwe maatregel rond innovatiesteun voor investeringen gelanceerd wordt, waarop ook bioboeren kunnen intekenen.

"We zullen ook een nieuwe maatregel voor de steun en de ontwikkeling van kleine landbouwbedrijven opzetten dit jaar", klinkt het bij Jan Pauwels, woordvoerder van Schauvliege. "Voor de biosector kan dit een belangrijke maatregel zijn omdat deze bedrijven vaak eerst kleinschalig starten." Wat de areaalcijfers betreft, wijst Schauvliege erop dat het Belgisch gemiddelde vier pct betreft en dat in dezelfde grootteorde is als Nederland en Ierland in 2012. Het verschil tussen Wallonië en Vlaanderen ligt in het feit dat Vlaanderen een traditie heeft van meer intensieve landbouw, aldus nog haar kabinet.

Lees de volledige brief hier.

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Beeld: Loonwerk Defour

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek