nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.05.2017 Wallonië werkt aan vergoeding van wildschade door wolf

Het is officieel: de wolf is terug in ons land. Na meer dan een eeuw afwezigheid hebben een aantal jagers en een reeks bijtincidenten zekerheid verschaft over de terugkeer van de wolf in de provincie Luxemburg. Dat veroorzaakt blijdschap bij de natuurliefhebbers en stress bij de schapenboeren, zo blijkt. Door jagers, boeren en natuurbeschermers te verenigen in een netwerk van wolvenwaarnemers, wil het Waalse gewest hen helpen om met de komst van de wolf om te gaan.

Volgens een hardnekkig gerucht zou de laatste Belgische wolf door koning Leopold I zijn doodgeschoten, in 1844 in Saint-Hubert, waarna het dier werd opgezet naast de iguanodons en in het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen werd tentoongesteld, zoals het een uitgestorven dier betaamt. Dat verhaal klopt grotendeels, maar het was alleen niet de laatste. Die werd in 1898 gedood in Virton. De hele 20ste eeuw is er in België dus geen wilde wolf te zien geweest, maar sinds het begin van deze eeuw is hij almaar dichter in de buurt gekomen, zowel vanuit Oost-Europa, via Duitsland, als vanuit Italië, via Frankrijk.

In 2009 kon het VRT-programma ‘Dieren in nesten’ in Gedinne, in de provincie Namen, een wolf filmen met een nachtcamera. Daarna werd het stil. Tot in augustus vorig jaar de eerste dieren werden aangevallen. De kudde van schapenhouder Stijn Van Dyck werd toen in de buurt van Houffalize aangevallen. “Ik zag een verwond schaap en een schaap met de keel over en de billen weg”, herinnert Van Dyck zich. Hij dacht meteen aan een wolf, want een wilde hond zou veel meer schapen gebeten hebben.

Het Waalse departement voor milieu- en landbouwstudie (Demna) werd erbij geroepen en ook zij dachten aan een wolf. Sinds op dezelfde plek ook een ree werd aangevallen toen de schapen in de winter op stal stonden, is de twijfel grotendeels weg. Nadat enkele tientallen jagers dit najaar in het Naamse Nassogne een wolf zagen lopen en deze waarneming door de Waalse natuurminister René Collin als geloofwaardig werd bevonden, is het nu officieel: de wolf is na meer dan een eeuw afwezigheid opnieuw terug in ons land. Intussen verloor schapenhouder Van Dyck al zeven schapen aan de wolf.

Omdat de incidenten met vee, reeën en zwijnen zich opstapelen, heeft het Waalse gewest een plan opgesteld om het samenleven met de wolf in goede banen te leiden. Het heeft daarvoor lessen getrokken uit de chaos die ontstond door de herintroductie van de Europese bever, die de laatste jaren in een stevig tempo het Waalse landschap vertekent en daarbij schade veroorzaakt. Dat verhit de gemoederen, want eind april werd nog een gekruisigde bever aangetroffen op een hek in de provincie Luxemburg.

Daarom heeft de Waalse overheid het plan opgevat om jagers, boeren en natuurbeschermers te verenigen in een netwerk van wolvenwaarnemers. Een eerste aanzet van dat plan om met de komst van de wolf om te gaan, is een uiteenzetting voor natuurbeschermers en jagers door de Franse wolvenkenner Yannick Leonard. Hij legde onder meer uit hoe incidenten met wolven in Frankrijk vastgesteld en vergoed worden. Stijn Van Dyck heeft geen problemen met de komst van de wolf, maar maakt zich wel zorgen over zijn kudde. “Ik hou van de natuur en dus van de wolf, maar ook van mijn schapen. Ik hoop dan ook dat er snel een schaderegeling komt zoals in Frankrijk”, klinkt het.

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via