nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

26.09.2014 Wandelaars geven 20 miljoen euro uit in Limburg

Recreatieve wandelaars spenderen jaarlijks meer dan 20,1 miljoen euro in Limburg. Daarmee is wandelen voor de provincie economisch bijna even belangrijk als het fietsroutenetwerk. Dit verrassende resultaat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg en de regionale landschappen de voorbije drie jaar in de wandelgebieden uitvoerden. Nooit eerder vond een dergelijk grootschalig kwantitatief en kwalitatief onderzoek plaats naar het gedrag, profiel en uitgavenpatroon van wandelaars.

De voorbije jaren investeerden het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren in 59 tellers die via laserstralen het aantal wandelaars in hun wandelgebieden registreren. Tegelijk zette Toerisme Limburg met de PXL Hogeschool een onderzoeksproject op. Studenten van de PXL bevroegen drie jaar lang meer dan 5.000 wandelaars.

“Dankzij dit onderzoek weten we nu dat wandelen in de prachtige Limburgse landschappen een belangrijke economische waarde heeft”, zegt gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens. Zo blijkt dat een gemiddelde wandelaar in Limburg 17 euro per tocht uitgeeft. Twee derde daarvan gaat naar café- en restaurantbezoek. Voor logerende wandelaars komt daar ruim 72 euro bij. De wandeltellers registreren jaarlijks bijna 1,3 miljoen wandelaars in Haspengouw en de Voerstreek, de Lage Kempen en de Kempen en het Maasland. Zij zorgen jaarlijks voor een extra instroom van meer dan 20,1 miljoen euro naar de economie van de vrije tijd.

Het onderzoek beklemtoont het belang van beleidsoverschrijdende samenwerking. Natuurbehoud krijgt extra draagkracht door de recreatieve ontsluiting, die moet gebeuren met respect voor onze fauna en flora. Dat Limburg een groene provincie is, blijkt namelijk een belangrijke troef. De provincie investeert jaarlijks één miljoen euro in het onderhoud van de wandelroutes en het omliggende landschap. Hiervoor worden zes landschapsteams van de sociale economiebedrijven De Winning en De Wroeter ingezet, die door de regionale landschappen worden gecoördineerd. Het onderhoud van het landschap levert dus een 30-tal groenjobs op.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via