nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.11.2017 Wat doet brexit met landbouwhandel tussen VK en EU?

Hoe groot is de impact van de brexit op de agri-food handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie? Dat is de centrale vraag in een nieuw rapport van het Europees Parlement. En hoe ziet de landbouwhandel eruit als die terugvalt op de huidige regels van de Wereldhandelsorganisatie? Het rapport voorspelt een sterke terugval van de handelsstromen, vooral dan voor vlees en zuivel. Vooral Ierland zou er wel eens erg bekaaid vanaf kunnen komen, maar ook voor ons land staat er heel wat op het spel. 

In maart 2017 liet het Verenigd Koninkrijk officieel weten aan de Europese Raad dat het de Unie wil verlaten. Onderhandelingen werden opgestart en zoals de Europese regels voorschrijven moeten die binnen de twee jaar resulteren in een effectieve uittreding. Ook al is “slechts” 11 procent van de totale uitvoer van de 27 Europese lidstaten naar het VK afkomstig uit de landbouw en voedingsindustrie, toch staat er heel wat op het spel. Met een voordeel van ongeveer 25 miljard euro helt de handelsbalans namelijk zwaar over richting de 27 overblijvende lidstaten.

Daarnaast zijn er enerzijds de mogelijke importheffingen die een groot handelsverstorend effect kunnen hebben en het Europees Landbouwbeleid – goed voor een jaarlijks budget van 59 miljard euro – dat deels afhangt van Britse bijdragen en ook een belangrijk deel uitmaakt van het boereninkomen. Het standpunt van het VK over al deze hete hangijzers zal afhangen van de mate waarin het vooral zijn boeren dan wel zijn consumenten wil vrijwaren van de brexit-impact.

De studie vertrekt vanuit de vaststelling dat er sprake is van een asymmetrische situatie waarbij de EU-27 staat voor een markt van 445 miljoen inwoners tegenover de relatief kleine Britse markt van 66 miljoen inwoners. Volgens de analyse zijn het vooral de verwerkte voedingsproducten, vlees en zuivel die klappen riskeren te krijgen door de brexit. De landen die het meest handel drijven met het VK en dus het meest last zouden kunnen hebben van een afgeschermde markt zijn Frankrijk, Nederland en Ierland. Liefst 46 procent van de Ierse landbouw- en voedingsimport komt uit het VK. België staat op de vierde plaats.

Lees het volledige rapport hier

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via