Watertekorten worden cruciaal probleem volgens NASA

Het team van de NASA analyseerde vijftien jaar aan metingen door de GRACE-satelliet, die zoetwatervoorraden over de hele wereld opspoort. Die gegevens combineerden ze met neerslagdata, irrigatiemodellen en onderzoeken over de menselijke activiteiten. “Uit de studie blijkt dat de reserves in sommige regio’s weliswaar relatief stabiel blijven, maar in andere snel af- of toenemen”, zegt Jay Famiglietti van het NASA Propulsion Jet Laboratory.
23 mei 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:45
Lees meer over:

Een team van NASA analyseerde vijftien jaar aan metingen door de GRACE-satelliet, die zoetwatervoorraden over de hele wereld opspoort. Die gegevens combineerde het met neerslagdata, irrigatiemodellen en onderzoeken over de menselijke activiteiten. “Uit de studie blijkt dat de reserves in sommige regio’s weliswaar relatief stabiel blijven, maar in andere snel af- of toenemen”, zegt Jay Famiglietti van het NASA Propulsion Jet Laboratory.

Door gegevens van de GRACE-satelliet te combineren met andere data zoals irrigatiemodellen, neerslagdata en onderzoeken over de menselijke activiteiten, kregen onderzoekers bij NASA een gedetailleerd overzicht van de trends in 39 gebieden. “Het is de eerste keer dat we observaties van verschillende satellieten combineren in een diepgaande analyse van de veranderende zoetwatervoorraden overal ter wereld”, zegt Matt Rodell, hoofdauteur van de studie in Nature. “Een belangrijke doelstelling daarbij was onderscheid maken tussen natuurlijke factoren, zoals droge en natte periodes als gevolg van El Niño en La Niña, en menselijke factoren zoals de klimaatverandering of het oppompen van grondwater.”

“We zijn getuige van grootschalige hydrologische veranderingen”, zegt medeauteur Jay Famiglietti van het NASA Jet Propulsion Laboratory. Uit de studie is gebleken dat de reserves in sommige regio’s weliswaar relatief stabiel blijven, maar in andere snel af- of toenemen. “We zien een duidelijk patroon van natte gebieden die natter worden en droge gebieden die droger worden. Binnen die droge gebieden zien we meerdere hotstpots waar het grondwater wordt uitgeput.” Dat patroon was al voorspeld door de modellen van het VN-klimaatpanel, maar volgens de onderzoekers is er een veel grotere dataset nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat de klimaatverandering daarvoor verantwoordelijk is.

Onder de hotspots zijn de bekende voorbeelden zoals de Sahara, het Midden-Oosten, Australië en California, maar ook relatief verrassende regio’s zoals de Chinese provincie Xinjiang, waar de grondwaterreserves dalen ondanks normale neerslag. “De oorzaak ligt bij overmatig watergebruik voor industrie en irrigatie”, klinkt het bij het onderzoeksteam. Het zijn ook die factoren die de Kaspische Zee doen krimpen, en dus niet natuurlijke variabiliteit zoals tot nog toe werd aangenomen. Ook in het noorden van India slinken de grondwaterreserves voor irrigatie van gewassen zoals tarwe en rijst.
 

Bron: MO*

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek