nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.10.2017 "We bestaan voor een aanzienlijk deel uit mest"

In ‘Nieuwe feiten’, het Radio 1-programma met Lieven Vandenhaute, heeft de Nederlandse microbiologe Rosanne Hertzberger uitgelegd hoe het menselijk lichaam voor een aanzienlijk deel uit mest bestaat. Daarmee doelde de wetenschapster eigenlijk vooral op de stikstofcyclus, waarbij koolstof via mest in planten terechtkomt en via planten in ons lichaam. “Dat kan stalmest maar ook kunstmest zijn”, aldus Hertzberger. 

Bestaat ons lichaam voor een deel uit mest? Radiopresentator Lieven Vandenhaute viel helemaal uit de lucht toen microbiologe Rosanne Hertzberger, bekend van ‘Ode aan de E-nummers’, uit de doeken deed dat mest via planten in ons lichaam terechtkomt. Hoe dat precies zit? “De stoffen waar een mens uit is opgebouwd verwisselen de hele tijd, en die worden continu aangevuld door voeding”, legt Hertzberger uit. “Je voeding heeft op zijn beurt ook weer voedingsstoffen nodig, en die komen uit mest.”

“Ons lichaam bestaat uit verschillende elementen, waaronder koolstof, waterstof en stikstof”, gaat Hertzberger verder. “Het zijn de stikstofatomen die voor een belangrijk deel via voeding in ons lichaam terechtkomen. Wat de mest betreft heb je stalmest en kunstmest. De tweede soort bestaat nog maar een goeie 100 jaar en is in Duitsland uitgevonden. De atmosfeer bestaat voor 80 procent uit stikstof, maar het is een inert gas en voordien konden enkel planten het via bacteriën uit de lucht halen.”

Beluister het hele fragment hier

Bron: Radio 1

Beeld: EuroChem

Volg VILT ook via