nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2017 Week van de Bij sensibiliseert over nut bestuivers

Om mensen bewust te maken van het belang van bijen en hommels pakt het Departement Omgeving uit met de Week van de Bij (nog tot 4 juni) en de bijbehorende campagne ‘Wild van hart, Wild van Bijen’. In Vlaanderen wordt die sensibiliseringsweek al voor de vierde keer georganiseerd, in Wallonië pas voor de eerste keer. Bijenspecialist Dirk de Graaf (UGent) zegt dat iedereen zijn steentje kan bijdragen om bestuivers te helpen: “zorg voor meer voeding en nestlocaties, maar gebruik minder pesticiden.”

De campagne met als ondertitel ‘Maak van je tuin een restaurant voor bijen’ wil sensibiliseren en de leefomgeving van de bij verbeteren. Bijen en hommels zijn immers de belangrijkste groep van actieve bestuivers en dus essentieel voor onze voedselvoorziening. Maar wereldwijd staan bijen en hommels onder druk door habitatverlies, parasieten, ziekten, pesticiden, en zeer recentelijk ook de Aziatische hoornaar. De soms massale sterftes in bijenkasten zijn het meest zichtbare bewijs.

Professor Dirk de Graaf van de Universiteit Gent, bijenspecialist verbonden aan Honeybee Valley, doet al vele jaren onderzoek naar bijen. "De tijd dat men met de microscoop de gezondheidstoestand van een honingbij kon inschatten, is lang vervlogen. De stap naar een uitgebreid bloedonderzoek bij bijen is niet ver af. Het onderzoek naar bijensterfte is dus hoogtechnologisch, maar de maatregelen om de bijen te helpen zijn eenvoudig: meer eten voor de bijen, minder pesticiden gebruiken en zorgen voor nestlocaties voor wilde bijen."

Tijdens de campagneweek, die zondag feestelijk werd afgetrapt in De Panne en nog loopt tot 4 juni, zijn er tal van activiteiten. Bijenvereniging houden opendeurdagen, tuincentra verdelen flyers met goede bijenplanten, en scholen, verenigingen en bedrijven ondernemen acties. Ook chocolatier Dominique Persoone schaart zich achter de actie en roept op om braakliggende terreinen niet te behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen, maar ze natuurlijk te laten ontwikkelen. 

Meer info: www.weekvandebij.be

Bron: Belga

Volg VILT ook via