nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.09.2017 Week van de handhaving tegen zwerfvuil en sluikstorten

Het is deze week de Vlaamse handhavingsweek tegen zwerfvuil. Daarmee willen de partners achter de Mooimakers-campagne (OVAM, Fost Plus en VVSG) vervuilers het gevoel geven dat zij het risico lopen om ‘gepakt’ te worden. Drie jaar geleden werd zo’n handhavingsweek voor het eerst georganiseerd in West-Vlaanderen, op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé. Dit keer zullen in heel de provincie 450 personen die een pv- of GAS-bevoegdheid hebben controleren op zwerfvuil. Decaluwé ging maandagochtend een kijkje nemen in Menen.

"Sensibiliseren is één ding, maar als je merkt dat dat niet volstaat moet je overgaan tot handhaving. Driekwart van de Vlamingen ergert zich aan zwerfvuil, maar mij maak je niet wijs dat dat enkel te wijten is aan die andere 25 procent. Er is nog altijd een serieuze mentaliteitswijziging nodig", aldus de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé. Hij startte enkele jaren geleden een campagne, toen hem opviel dat het in andere regio's vaak een pak properder is dan in (West-)Vlaanderen. Er kwam toen een handhavingsdag, die werd uitgebreid tot een week en ondertussen sprong ook Vlaanderen mee op de kar voor een actieweek.

Maar West-Vlaanderen gaat nog iets verder. Iedereen die een pv of GAS-boete mag uitschrijven doet mee, van de politie over de gemeenschapswacht tot de boswachter, goed voor 450 bevoegde personen. In Menen pakken ze zelfs uit met een pilootproject waarbij camera's worden ingezet op ‘hotspots’ om zo sluikstorters op heterdaad te betrappen. Inzamelpunten voor glas en ander recycleerbaar materiaal zijn zo’n plek die zwerfvuil aantrekt, net als snelwegparkings en de wachthokjes van het openbaar vervoer.

Het initiatief blijft nodig. Vorig jaar waren er nog 1.328 meldingen in West-Vlaanderen, werden 189 pv's opgemaakt en 145 overtreders betrapt. En Decaluwé wil nog verder gaan. "Er zijn gesprekken met de West-Vlaamse wielerbond, met Unizo, met Bouwunie, ... om ook daar te sensibiliseren", aldus de gouverneur die ook het idee van statiegeld terug opwerpt. In West-Vlaanderen doen 63 van de 64 gemeenten en 18 van 19 politiezones mee aan de actie.

De handhavingsweek is er niet enkel op gericht om te beboeten, maar wil ook de sociale controle aanzwengelen. “Zelfs als je geen handhavende bevoegdheid hebt, maar regelmatig geconfronteerd wordt met mensen die afval achterlaten, kan je hen aanspreken en vragen hun gedrag bij te sturen”, zo staat te lezen op de Mooimakers-campagnewebsite. Voor de handhaving op zwerfvuil en sluikstorten bestaat een heus draaiboek dat toezichthouders en lokale beleidsmakers toont welke instrumenten ze kunnen inzetten. Voorbeelden uit vijf gemeenten kunnen de anderen inspireren. Waar Menen camera's inzet, kampt Oostende de straten uit op zoek naar achtergelaten vuilniszakken en bemiddelt Roeselare met minderjarige overtreders.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via