nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.07.2015 Weerbarstige weergoden spelen aardappel en maïs parten

Zowat in het hele land viel er in mei en juni te weinig neerslag, en ook de komende weken lijkt er niet meteen veel regen aan te komen. Als de droogte aanhoudt, zou dat vooral voor de maïs en de aardappelen wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben, zo staat te lezen in de Agrometeorologische Berichten van het KMI, het VITO, de universiteit van Luik en het Waalse Centrum voor Landbouwonderzoek in Gembloux.

Wat de temperatuur betreft was het voorbije voorjaar “normaal”, aldus de Agrometeorologische Berichten. De neerslag daarentegen liet het afweten: nagenoeg het hele land kreeg af te rekenen met neerslagtekorten. In het noorden van het land was dat meer het geval dan in het centrum en het zuiden. In het centrum en het uiterste oosten kregen landbouwers af te rekenen met hevige onweersbuien waardoor de totale neerslaghoeveelheid in de buurt van de normale waarden lag. Maar in zowat de hele provincie West-Vlaanderen en Antwerpen en grote delen van Oost-Vlaanderen bleef het te droog, met op sommige plaatsen maar 50 à 60 procent van de normale hoeveelheid neerslag.

Welke gevolgen hebben die minder gunstige weersomstandigheden voor de oogstvoorspellingen? Vooral voor aardappelen en maïs lijkt het droge weer van de voorbije maanden gevolgen te hebben. Aardappelen zouden een groeiachterstand van twee weken opgelopen hebben, mede door de koude na de ijsheiligen in mei. In de Polders verloopt de opkomst en groei volgens kenniscentrum Inagro zeer traag. Voordeel van het droge weer is dat er nog geen aardappelplaag is vastgesteld.

Ook de groeicurve van de maïs heeft in sommige streken wat achterstand opgelopen. Op de Hooibeekhoeve bijvoorbeeld heeft de maïs stressmomenten gekend, te herkennen aan de paarse maïs door fosfaatgebrek. Gevolg: de verwachte maïsopbrengsten liggen momenteel iets lager dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaren. Voor de wintergranen daarentegen oogt het ontwikkelingsstadium normaal, en voor suikerbieten zijn de opbrengstverwachtingen zelfs “erg gunstig”.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via