nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.10.2017 Weinig interesse voor magere melkpoeder uit interventie

De Europese Commissie probeert al enige tijd af te raken van zijn voorraden magere melkpoeder, maar dat lukt maar moeizaam. Recent verlaagde het de verkoopprijs naar ruim 1.440 euro per ton, bijna 260 euro onder de aankoopprijs. Toch reageerden de kopers terughoudend en werd tijdens deze verkoopronde slechts 40 van de 360.000 ton verkocht. Handelaars vinden dat het relatief oude interventiepoeder nog vrij duur is ten opzicht van vers product.

Tijdens de zuivelcrisis van 2015-2016 kocht de Europese Unie heel wat magere melkpoeder op om de zuivelmarkt te ondersteunen. In totaal haalde Europa 360.000 ton of zo’n 17 procent van het jaarlijks verhandelde volume magere melkpoeder uit de markt tijdens de crisis. Dit langer houdbaar product werd in interventie geplaatst om weer op de zuivelmarkt te brengen wanneer die opnieuw zou aantrekken. Hoewel de prijzen al een tijdje in stijgende lijn gaan, lijkt de interesse voor melkpoeder uit interventie zeer klein. 

Zo was er bij de laatste maandelijkse verkooptender zeer weinig interesse. Er werd slechts 40 ton aangekocht, hoewel de prijs van het interventiepoeder zo’n 260 euro per ton onder de huidige marktprijs van magere melkpoeder ligt. Handelaars menen dat de Commissie de prijs nog verder moet laten zakken, omdat vers product kan worden gekocht tegen een prijs die soms maar enkele tientallen euro’s hoger ligt, terwijl het interventieproduct in veel gevallen ook nog eens opnieuw verpakt moet worden. De volgende tenderverkoop vindt plaats op 21 november.

Of de Europese Commissie verder gaat zakken met de verkoopprijs is gissen. Vergeleken met een maand of drie geleden is er al flink water bij de wijn gedaan. Toen wilde de Commissie nog niet onder 1.800 euro per ton verkopen. In december vorig jaar moest er zelfs zo’n 2.100 euro worden betaald. De markt is ondertussen wel sterk veranderd en de berg magere melkpoeder in interventie is alleen maar gegroeid. Eerder suggereerde Europees landbouwcommissaris Phil Hogan al om het magere melkpoeder te verkopen aan de veevoederindustrie omdat de Commissie niet “eindeloos” kan blijven doorgaan met stockeren.

De zuivelmarkt kende sinds de tweede helft van 2016 een mooi herstel, maar vertoont een sterke discrepantie. De voorraden magere melkpoeder zijn historisch hoog en dalen nauwelijks, terwijl de botervoorraad voor het eerst in 20 jaar bijna verdwenen is. De boterprijs is daardoor ongezien hoog, terwijl de magere melkpoederprijs flirt met het interventieniveau. Toch blijft de melkprijs relatief goed. Milcobel, de prijszetter in ons land, verhoogde zijn melkprijs voor september nog eens met een euro tot een reëel uitbetaalde melkprijs van 39,16 euro voor een gestandaardiseerde levering.  

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via