nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.07.2018 Wereldaardappelcongres: nauwe banden Peru en België

Onlangs vond in het Peruaanse Cuzco de tiende editie plaats van het driejaarlijkse Wereldaardappelcongres (WPC). Het WPC-voorzitterschap van Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en –verwerking, zorgt op zich al voor een mooie ‘aardappellink’ tussen België en Peru, de bakermat van de aardappel. Maar daarnaast zijn er nog wel wat. De ruim 40 jaar lange samenwerking tussen België en het Internationaal Centrum van de Aardappel (CIP), gevestigd in het Peruaanse Lima, is er een van.

Het CIP, opgericht in 1971, doet onderzoek naar de vele mogelijkheden die de aardappel en aardappelderivaten als voedselbron bieden. De samenwerking tussen België en het CIP begon in de jaren ’70, en was van bij het begin gericht op de bestrijding van armoede en op een grotere voedselzekerheid in de ontwikkelingslanden. De focus ligt voornamelijk op Centraal-Afrika, een prioritaire regio van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Zo liep van 2008 tot 2014 een belangrijk onderzoeksproject voor de bevordering van de teelt, het gebruik en de consumptie van yam (een groot knolgewas met een hoog gehalte aan zetmeel) in Midden- en Oost-Afrika. Daarnaast draagt België 2,5 miljoen euro per jaar bij aan het totale budget van de Adviesgroep inzake Internationaal Landbouwonderzoek (CGIAR). Daartoe behoren meerdere onderzoekscentra, waaronder het CIP.

Zowel bij het CIP als in België hebben de universiteiten van Louvain-la-Neuve, Gent, Gembloux en Leuven bijgedragen tot het onderzoek naar de aardappel, de zoete aardappel en andere knol- en wortelgewassen, en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking heeft steun verleend aan het onderzoek naar de genetische biodiversiteit van de Andijnse knolgewassen. Daarnaast voeren Belgische wetenschappers als André Devaux, Marc Ghislain en Pieter Wauters bij of in samenwerking met het CIP tal van onderzoeksprojecten uit naar de optimalisering van de productie, zorg na de oogst, het verband tussen de aardappelproductie en voeding en de toegang van de kleine aardappelproducenten tot de markt.

En daar stopt de samenwerking tussen het CIP en België niet. Op het WPC “werden ook contacten gelegd tussen het CIP en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), om na te gaan of ze een gezamenlijk project kunnen opstarten rond remote sensing in Afrika, en dit in het kader van het Food Security Thematic Exploitation Platform (FS-TEP)”, geeft Romain Cools als voorbeeld. VITO stelde op het WPC bovendien zijn nieuwe applicatie ‘WatchItgrow’ voor. Die laat aardappelkwekers toe om, aan de hand van satellietbeelden en weergegevens, het groeiproces van hun aardappelen op te volgen. Indien nodig kunnen ze zo de teelt bijsturen en aardappelen van de hoogste kwaliteit bekomen.

Een andere ‘aardappellink’ tussen België en Peru tot slot wordt gevormd door de Belgische ngo Trias, eveneens aanwezig op het WPC. De kleinschalige boeren in Peru worden geconfronteerd met heel wat problemen zoals klimaatverandering, commerciële uitdagers en een gebrekkig overheidsbeleid., en die situatie wil Trias aanpakken. De ngo organiseert opleidingen en teeltbegeleiding voor de boeren in het Andesgebergte en verleent microkredieten, in samenwerking met Coopagros, een vereniging van boeren in de Peruaanse Andes.

Daarnaast gebruikt Trias, via de Belgische coalitie Coalición Chuño, de kennis en knowhow van de Vlaamse aardappelsector om Coopagros te ondersteunen in de productie, verwerking en verkoop van de al eeuwenoud gekende gevriesdroogde aardappel of chuño. Door de klimaatverandering komt nachtelijke vrieskou in de Andes minder vaak voor. De boeren hadden dus nood aan een vrieskamer om gevriesdroogde aardappelen te produceren. Daarom heeft de coalitie samen met Coopagros en de lokale overheid de eerste artisanale chuñofabriek ter wereld uitgebouwd.

Heel wat van bovenstaande projecten, onderzoeken en samenwerkingsverbanden kwamen ook aan bod op het WPC, waar België als grote speler op de wereldwijde aardappelmarkt heel prominent aanwezig was. “De aardappelsector is een sector die openstaat voor internationale samenwerking, en dat maakt het zo belangrijk dat België daar actief in participeert”, aldus Romain Cools.

Meer informatie is te vinden in het dossier van Glo.be over aardappelen naar aanleiding van het congres.

Bron: Glo.be

Volg VILT ook via