nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.10.2017 Wereldeidag: "Eieren kunnen de wereld voeden"

Elke tweede vrijdag van oktober wordt sinds 1996 Wereldeidag gevierd. Meer dan 40 landen zetten die dag de nutritionele voordelen van het eten van eieren in de verf. “Eieren hebben het potentieel om de wereld te voeden”, klinkt het bij de World Egg Organisation (WEO). In Gent voert VLAM dit jaar actie met een foodtruck op het Woodrow Wilson-plein. De Ladies with l’eggs serveren er eiwraps en een woordje uitleg aan voorbijgangers.

Op vrijdag de 13de van oktober vieren organisaties en bedrijven wereldwijd Wereldeidag. Meer dan 40 landen nemen deel: Australië, de Filipijnen, Indonesië, Vietnam, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, enzovoort. Concreet organiseren bedrijven, ngo’s en sectorfederaties diverse activiteiten om het nutritionele belang van eieren in de verf te zetten. Bij ons doet VLAM dat door een foodtruck te installeren op het Woodrow Wilsonplein in Gent. Van 8 tot 14 uur zullen de Ladies with l’eggs er eiwraps serveren aan voorbijgangers, en hen een woordje uitleg geven over de manier waarop eieren hier vandaag geproduceerd worden. 

De Ladies zijn een groep van een twintigtal pluimveehoudsters die eerder al door VLAM ingezet werden bij een eierevent. “Als professionele leghennenhoudsters zijn zij immers het best geplaatst om het publiek te informeren over het reilen en zeilen op een leghennenbedrijf”, klinkt het. Behalve offline in Gent zet VLAM ook online het ei centraal. Op lekkervanbijons.be/ei toont het aantrekkelijke eirecepten, kookvideo’s en keukentips, die de verscheidenheid van eieren benadrukken. “Want het is altijd tijd voor een ei”, klinkt de bijbehorende campagneslogan.

Eieren worden internationaal geprezen om hun nutritionele eigenschappen. “Ze bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Een ei brengt niet minder dan 9 essentiële voedingsstoffen (eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12) aan voor amper 90 kcal. Bovendien zijn de eiwitten in eieren van de beste kwaliteit: ze bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Tot slot zijn eieren een van de weinige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D”, lezen we op lekkervanbijons.be.

Op de website worldeggday.com lezen we daarenboven dat bovenstaande eigenschappen belangrijk zijn voor de foetusontwikkeling in de baarmoeder, de hersenontwikkeling van jonge kinderen en het concentratievermogen van zowel kinderen als volwassenen op school en op het werk. Omdat eieren bovendien ruim beschikbaar zijn én betaalbaar, leveren ze een potentiële bijdrage aan de strijd tegen ondervoeding en groeiachterstand bij kinderen in ontwikkelingslanden.

Dat potentieel bleek nog deze zomer uit een studie bij 163 kinderen uit Ecuador, uitgevoerd door wetenschappers van de Washington Universiteit in St. Louis en gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Pediatrics. De helft van die groep kinderen kreeg elke dag een eitje te eten, de andere helft niet. Bij aanvang had 37 procent van de kinderen in de ‘eigroep’ een groeiachterstand, maar na 6 maanden was dat percentage al teruggedrongen tot 21 procent. "Het dagelijkse eitje betekende voor die kinderen 47 procent minder kans op groeiachterstand en 74 procent minder kans op ondergewicht", klonk het. Andere voordelen van eieren als voedingsbron in ontwikkelingslanden is hun ruime beschikbaarheid en het feit dat ze door hun schaal veilig en hygiënisch verpakt zijn.

Wereldeidag is een initiatief van de World Egg Organisation, verbonden aan de International Egg Commission (IEC), een organisatie die de globale eierindustrie vertegenwoordigt. Het wordt al georganiseerd sinds 1996. “Gedurende die 22 jaar hebben we het tijdens Wereldeidag over de positieve impact van eieren op ons leven. Dat is een heel serieuze boodschap. Maar dit jaar mag er ook gelachen worden”, kondigt directeur Julian Madeley de bijzondere baseline van 2017 aan: ‘crack them up’, verwijzend naar het tappen van moppen. Jong en oud worden uitgenodigd om vrijdag hun beste eiermoppen te delen via sociale media.  

Meer info: www.worldeggday.com

Bron: eigen verslaggeving / Scientias / Eos Wetenschap

Volg VILT ook via