Wereldwijde graanoogst dekt dit jaar de consumptie niet

Voor de tweede keer dit decennium zal de wereldwijde graanoogst niet volstaan om de consumptie ervan te dekken. Dat verwacht zowel de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) als de internationale graanorganisatie. De FAO verwacht dat er in het seizoen 2018-2019 ongeveer 30 miljoen ton meer granen – tarwe, mais, rijst,… – zullen worden verbruikt dan er geoogst worden. Aangezien er de voorbije seizoenen haast altijd een surplus werd geproduceerd, zijn de wereldwijde graanvoorraden goed gevuld. Dat weerspiegelt zich ook in de graanprijzen, die zijn eerder laag.
9 april 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:49
Lees meer over:

Voor de tweede keer dit decennium zal de wereldwijde graanoogst niet volstaan om de consumptie ervan te dekken. Dat verwacht zowel de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) als de internationale graanorganisatie. De FAO verwacht dat er in het seizoen 2018-2019 ongeveer 30 miljoen ton meer granen tarwe, mais, rijst,… zullen worden verbruikt dan er geoogst worden. Aangezien er de voorbije seizoenen haast altijd een surplus werd geproduceerd, zijn de wereldwijde graanvoorraden goed gevuld. Dat weerspiegelt zich ook in de graanprijzen, die zijn eerder laag.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schat de totale graanoogst wereldwijd op ruim 2,66 miljard ton. De oogst zou daarmee bijna twee procent lager liggen dan het jaar ervoor. “Een terugval die onder meer te wijten is aan de droogteperiode vorig jaar in grote delen van Europa, waardoor de tarweoogst tegenviel in de Europese Unie en Rusland”, klinkt het. Daardoor ontstaat er dit jaar een gat van zo’n 30 miljoen ton tussen graanverbruik en graanoogst.

De vorige keer dat het graanverbruik hoger lag dan de oogst, was in het landbouwjaar 2012-2013. Toen leden vooral de Amerikaanse boeren onder een lange periode van droogte. In zo'n geval worden de graanvoorraden meer aangesproken. De International Grains Council komt met een gelijkaardige voorspelling.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek