nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2017 Wereldwijde wijnproductie met 3,2 procent gedaald

De wereldwijde productie van wijn is met 3,2 procent afgenomen in 2016, tot 267 miljoen hectoliter. Dat meldt de internationale wijnorganisatie OIV. "We zitten aan een laag gemiddelde, als gevolg van weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld", aldus OIV-directeur Jean-Marie Aurand. De wereldwijde consumptie van wijn ging er dan weer licht op vooruit in 2016, tot 242 miljoen hectoliter, maar is nog steeds niet terug op het niveau van voor de financiële crisis van 2007. 

De wereldwijde wijnproductie is vorig jaar met 3,2 procent gedaald. Het totale wijnbouwareaal bleef stabiel, maar het zijn vooral de weersomstandigheden die de productievolumes de das hebben omgedaan. De grootste afnames in volume waren voor Frankrijk (na Italië 's werelds grootste wijnproducent) en Argentinië (de op acht na grootste producent ter wereld). Vijf landen waren goed voor meer dan de helft van de totale oppervlakte wereldwijd aan wijngaarden: Spanje, China, Frankrijk, Italië en Turkije.

In Europa werd enkel in Italië en Spanje meer wijn geproduceerd. In Frankrijk, Duitsland, Portugal en Roemenië daalde het productievolume. De wereldwijde consumptie steeg dan weer wel, tot 242 miljoen hectoliter. Dat is nog steeds 8 miljoen hectoliter minder dan het consumptieniveau van voor de financiële crisis in 2007. De stijging van de consumptie vond vooral plaats buiten Europa: onder meer in de Verenigde Staten en China. Nergens wordt zoveel wijn gedronken als in de VS (31,8 miljoen liter), gevolgd door Frankrijk (27 miljoen liter) en Italië (22,5 miljoen liter). In België is dat 3 miljoen liter.

Tenslotte werd er wereldwijd 1,2 procent minder wijn verhandeld, maar de handelswaarde steeg wel met 2 procent tot 29 miljard euro. Spanje, Italië en Frankrijk zijn samen goed voor 55 procent van de wereldwijde handel in wijn. Spanje mag zich ook exportkampioen noemen: het exporteerde in 2016 22,3 miljoen hectoliter en gaat daarmee Italië (20,6 miljoen hectoliter) en Frankrijk (14,1 miljoen hectoliter) vooraf. In handelswaarde staat Frankrijk dan weer afgetekend op de eerste plaats, gevolgd door Italië en Spanje. De oogstverwachtingen voor 2017 zijn overwegend gunstig.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via