nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.08.2017 West-Vlaanderen perkt oppompverbod in

Het oppompverbod dat al bijna twee maanden van kracht is in de provincie West-Vlaanderen wordt ingeperkt. Enkel in de Blankaart en in de Moeren, in het noordwesten van de provincie, blijft het captatieverbod gelden om verder herstel van de waterlopen toe te laten. Daar mag er nog niet gepompt worden tot en met 31 augustus. Dat is beslist na een vergadering met de waterbeheerders. Op sommige plaatsen blijft het zoutgehalte wel verontrustend hoog met pieken boven de 4.000 mg/l. 

Het oppompverbod in West-Vlaanderen wordt versoepeld. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé beslist na de regenval van de voorbije dagen. Sinds begin augustus regende het regelmatig en was er licht herstel van het waterpeil in de waterlopen. Toch zijn de problemen nog niet helemaal van de baan want het zoutgehalte blijft verontrustend met op bepaalde plaatsen pieken boven de 4.000 mg/l. Dat is bijna het dubbel van het maximumgehalte. Er wordt opgeroepen om spaarzaam te blijven tot er sprake is van een structureel herstel.

Meer dan een maand geleden al waarschuwde gouverneur Decaluwé voor hoge zoutgehaltes. Aan landbouwers werd geadviseerd om de waterkwaliteit steeds te laten meten door de waterloopbeheerders vooraleer het te gebruiken als drinkwater voor dieren. Dierengezondheidszorg Vlaanderen schuift een maximale geleidbaarheid van ongeveer 3.000 mg/l naar voor. Intussen erkende het KMI al dat de periode tussen 1 april en 30 juni uitzonderlijk droog was.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via