nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.01.2019 Wetenschappers steunen de klimaatmarsen van jongeren

De regeringen in ons land moeten dringend meer ambitie tonen in hun klimaatbeleid. Dat zeggen 3.455 academici, onder wie de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten, in een open brief. Voor de vierde donderdag op rij kwamen scholieren op straat om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. In een open brief steken verschillende wetenschappers de jongeren een hart onder de riem. "Op basis van de objectieve feiten kunnen we als wetenschappers enkel besluiten: de actievoerders hebben groot gelijk. Het debat nu aangaan en collectief actie ondernemen is nodig om de overgang naar een koolstofneutrale maatschappij sterk te versnellen", citeert De Morgen de ‘Scientists4climate’.

Het initiatief gaat uit van wetenschappers van verschillende universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instituten, maar de brief werd intussen al door meer dan 3.400 academici uit verschillende disciplines ondertekend. Onder hen vooraanstaande klimaatexperts als Jean-Pascal van Ypersele en Philippe Huybrechts en de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten.

In de brief zetten de wetenschappers de belangrijkste feiten op een rijtje. Zo stellen ze onder meer dat de gemiddelde temperatuur van de aarde al met ongeveer 1 graad gestegen is ten opzichte van de gemiddelde temperatuur tussen 1850 en 1900. Daardoor worden we nu in toenemende mate geconfronteerd met weersextremen zoals hittegolven, droogte en overstromingen.

"Wanneer de opwarming boven 2 graden stijgt, neemt bovendien de kans enorm toe dat de klimaatopwarming zichzelf gaat versterken. Een soort sneeuwbaleffect dus waardoor het nog warmer wordt", klinkt het in de brief. Het is volgens de Scientists4Climate hoogst noodzakelijk om dat zelfversterkende effect te voorkomen. Om de opwarming te beperken tot 2 graden, moet de uitstoot van CO2 met ongeveer 25 procent afnemen tegen 2030 en met zo'n 85 procent tegen 2050. Om onder 1,5 graden te blijven, moet de uitstoot tegen 2050 zelfs netto gelijk zijn aan nul.

Er moeten "onmiddellijk ingrijpende en structurele maatregelen" genomen worden. De academici pleiten er daarom voor dat de regeringen in ons land de klimaatambities verscherpen. "We staan mijlenver van de doelstellingen", klinkt het. De kennis en technologie bestaan al, het is in de eerste plaats een kwestie van politieke moed, aldus de wetenschappers.

Een denktank met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en klimaatexperts, onder wie voormalig vicevoorzitter van het VN-klimaatpanel (IPCC) van Ypersele, moet het klimaatdebat objectiveren en politici oplossingen aanreiken. Het was Anuna De Wever, één van de initiatiefneemsters van 'Youth for Climate' die contact zocht met de Vlaamse Bouwmeester. "Hij is de link tussen de wetenschap en het beleid." Jean-Pascal van Ypersele is enthousiast. "Ik ben zeker bereid om de jongeren te helpen en kijk uit naar de details van de samenwerking."

Bron: Belga / De Morgen

Volg VILT ook via