nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.01.2018 Wetenschappers waarschuwen voor gevolgen kaprichtlijn

Honderden wetenschappers en milieuorganisaties vragen de Europese Unie in een open brief om af te stappen van het "desastreuze" voornemen om toe te staan dat volledige bomen en voedingsgewassen verbrand worden om de doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen. Eén van de ondertekenaars is de Belg en voormalig vicevoorzitter van het VN-Klimaatpanel IPCC, Jean-Pascal van Ypersele. Het Europees Parlement stemt volgende week over de zaak.

"Het neerhalen van bomen in het kader van bio-energie brengt CO2 vrij die anders in de bossen gecapteerd zou blijven. Hout aanwenden voor energieproductie dat anders gebruikt zou worden voor het maken van houtproducten, zal er bovendien voor zorgen dat er op andere plekken wordt gekapt om dat hout te vervangen", luidt het.

Zelfs als hout kolen, olie of gas vervangt als energiebron, zal de CO2-uitstoot toenemen en zal er een motor op de klimaatverandering worden gezet, luidt de waarschuwing. Om nog maar een derde van de Europese doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen, is bovendien meer dan 100 procent van de hoeveelheid hout nodig die elk jaar in Europa wordt gekapt.

"Omdat de vraag naar hout en papier niet zal verdwijnen, zou dit leiden tot de afbouw van bossen over heel de wereld", luidt het. Zo dreigen de grote beperkingen inzake de uitstoot van CO2 die bereikt kunnen worden door in te zetten op zonne- en windenergie, tegen 2050 omgebogen te worden in een grote stijging van de uitstoot.

Het Europees Parlement stemt wellicht volgende woensdag over het voorliggende energiepakket. Volgens de groene fractie probeert de Europese Volkspartij de stemming nog uit te stellen, maar is er een meerderheid om het punt op de agenda te houden. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via