nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.05.2019 Weyts broedt op vlees met Vlaams dierenwelzijnskeurmerk

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche de opdracht gegeven om een Vlaams keurmerk voor dierenwelzijn te ontwikkelen. Vanthemsche zal tegen eind september de markt analyseren, buitenlandse voorbeelden in kaart brengen en onderzoeken welke voordelen een keurmerk biedt voor dieren, consumenten, maar ook voor vleesproducenten en verkopers. “Nederland heeft nu al een heel succesvol keurmerk. Onze voedingssector kan niet achterblijven”, zegt Weyts. “Ik wil vermijden dat diverse warenhuizen met een eigen keurmerk komen, want dan is het verwarring troef.” Het Nederlandse voorbeeld waarnaar hij verwijst, is het ‘Beter Leven’-keurmerk onder de hoede van de Dierenbescherming. Dat label werd hier al door GAIA gepromoot bij gebrek aan een alternatief.

Sommige Vlamingen kiezen er voor om geen vlees te eten terwijl anderen bij het kopen van vlees de meest diervriendelijke keuze willen maken. Op dit moment is het voor consumenten moeilijk kiezen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is ervan overtuigd dat een eenduidig dierenwelzijnskeurmerk de consumentenkeuze makkelijker zou maken. Tezelfdertijd beloon je zo veehouders die investeren in dierenwelzijn met een meerprijs.

Weyts haalt de mosterd in Nederland, waar de Dierenbescherming in 2007 het keurmerk ‘Beter Leven’ lanceerde dat met een sterrensysteem werkt. Nu al heeft ongeveer 40 procent van al het vlees dat verkocht wordt in Nederland dit keurmerk. “De Vlaamse voedingssector kan niet achterblijven”, vindt Weyts. Hij gaf voormalig Boerenbond- en FAVV-topman Piet Vanthemsche – “die de vleesproductie kent van veld tot vork” – de opdracht om zo’n centraal dierenwelzijnskeurmerk te ontwikkelen. Vanthemsche zal een businessmodel uitwerken en daarvoor het Nederlandse keurmerk grondig analyseren. Hij moet ook op zoek naar de concrete voordelen voor dieren, consumenten, maar ook voor vleesproducenten en handelaars.

“Het rapport van Vanthemsche zal een stevige basis bieden voor een Vlaams keurmerk”, zegt Weyts. “Zo kunnen klanten diervriendelijke keuzes maken in de winkel. Maar het kan ook helpen om ons vlees internationaal te promoten als kwaliteitsproduct dat niet alleen lekker en gezond is, maar ook geproduceerd werd met aandacht voor dierenwelzijn. Het keurmerk zal dus ook goed zijn voor onze veehouders.” De minister benadrukt nog dat hij met dit initiatief komt om te vermijden dat grootwarenhuizen met een eigen keurmerk komen. Dat zou volgens hem alleen maar verwarrend zijn. Bedoeling is dat zowel warenhuisketens als zelfstandige slagers in het systeem stappen. Het wordt de volgende Vlaamse minister van Dierenwelzijn die met het rapport van Vanthemsche, dat verwacht wordt in september, aan de slag kan gaan.

Albert Heijn en Lidl bieden in ons land reeds ‘sterrenvlees’ aan en een aantal veehouders richt zich daar reeds op voor zijn afzet. Naargelang de inspanningen die zij leveren, krijgen ze één, twee of drie sterren. Vleeskippen met een ster zijn bijvoorbeeld van een trager groeiend ras en op varkensbedrijven met drie sterren genieten de zeugen buitenloop in een weide. In Nederland is het systeem recent nog uitgebreid naar de melkveehouderij. Melk en yoghurt met een ster voldoet aan een aantal bovenwettelijke eisen zoals verplichte weidegang voor de koeien die deels grazen op kruidenrijk grasland. Van alle duurzaamheidslabels was Beter Leven vorig jaar de grootste groeier in Nederland en tikte de omzet met 200 miljoen euro (+32%) aan.

Volgens de krant Het Nieuwsblad hoopte minister Weyts dat GAIA zich met het nieuwe label wou verbinden zoals Dierenbescherming dat in Nederland doet, en meteen ook de controles zou doen. Die boot houdt GAIA af. “Wij gaan onze naam niet op een dier zetten”, zegt directeur Ann De Greef. Ze juicht het initiatief wel toe: “Zo’n keurmerk maakt een verschil voor de dieren. De consument zal de prijs ervoor betalen, maar nu zijn het de dieren die de prijs betalen.”

De komst van een Vlaams keurmerk biedt volgens Boerenbond meer kansen dan een buitenlands label dat hier meer en meer ingang vindt. “Dit houdt de lijnen voor noodzakelijk overleg tussen de betrokken partijen korter. Bovendien laat een label, beter dan wetgeving, toe in te spelen op de bereidheid tot betalen”, zegt woordvoerder Vanessa Saenen. Aangezien het keurmerk op het niveau van de boer extra kosten zal impliceren, is de verrekening van de meerprijs voor de consument richting producent cruciaal voor Boerenbond. Voor de borging van het nieuwe label wordt aan de lastenboekbeheerders gedacht omdat zij de bestaande controles op veebedrijven kunnen uitbreiden met bijkomende vereisten.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via