nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.07.2017 Wintergerst komt droogte relatief goed door

De opbrengst van de wintergerst, waarvan de oogst net achter de rug is, ligt gemiddeld rond de 9 ton per hectare. De percelen wintergerst doorstonden met andere woorden de droogte van de voorbije maanden een stuk beter dan de overvloedige neerslag van vorig jaar, toen de opbrengst 35 à 40 procent lager lag. "De korrel werd gevormd voor de hitte toesloeg", legt Francois Huyghe van Boerenbond uit. "De gerst heeft dus geen hinder ondervonden van de droogte en de hitte. En de kwaliteit is goed." 

De oogst van wintergerst is zowat overal achter de rug. Door de regen kon de oogst pas hervat worden in de tweede helft van vorige week. Intussen is die afgewerkt. Hier en daar ligt nog wat stro te wachten op beter weer om geperst te worden. Wat de opbrengsten betreft liggen die in dezelfde lijn als de eerste partijen die binnenkwamen: gemiddelden van 9 ton, met uitschieters tot 10 ton en zeer goede hectolitergewichten, maar ook mindere partijen van 6,5 ton, op percelen met lichtere gronden of plekken met een slechte structuur. Dat laat Boerenbond weten.

Vorig jaar noteerden de Vlaamse boeren een uitzonderlijk slechte oogst. De opbrengst van de wintergerst was toen 20 tot 40 procent lager dan in 2015, dat weliswaar een uitstekend gerstjaar was. De lagere opbrengst werd toen veroorzaakt door het uitzonderlijk natte voorjaar en het tekort aan zonneschijn. De oogst van dit jaar is volgens Boerenbond "normaal tot goed" en heeft al bij al dus weinig geleden onder de droogte. “We verwachten ook dat de eerste tarwepercelen over een tiental dagen oogstklaar zijn”, aldus nog Huyghe. “De regen van deze week is zeer welkom, maar we hopen dat er halfweg volgende week opnieuw mooi oogstweer aankomt.” 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via