nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.09.2018 Worden Chinezen aardappeleters?

Raar maar waar, China is de grootste aardappelproducent ter wereld. Goed voor één derde van de globale productie. Het merendeel van de productie wordt uitgevoerd of dient als veevoeder. In China heeft de aardappel nochtans geen al te beste reputatie. De ‘aardboon’ geldt er volgens MO*-magazine als voedsel voor armelui. Rijst daarentegen, staat symbool voor beschaving. Niettemin heeft de Chinese overheid in 2015 het plan opgevat om de aardappel op te waarderen. Dit kadert in het algemeen beleid om China te voorzien van voldoende voedsel. Dus ja, worden Chinezen dan echt aardappeleters?

De aardappel is niet nieuw in China. De veldknol uit Peru vond zijn weg naar China in de 16de en 17de eeuw via de Filipijnen, meegebracht door de Spaanse veroveraars. De Chinezen zijn echter niet echt wild van de ‘aardboon’- de letterlijke vertaling van de Chinese term voor deze veldknol. De aardappel is het voedsel van de armen en werd voornamelijk gegeten in tijden van schaarste en hongersnoden, ter vervanging van rijst of tarwe. Vandaar de negatieve connotatie van de aardappel, die in de Chinese keuken eerder als groente aanzien wordt dan wel als basisvoedsel.

In tegenstelling tot de armtierige reputatie van de aardappel staat rijst symbool voor beschaving en noedels voor lang leven. Niettemin heeft de Chinese overheid in 2015 het plan opgevat om de aardappel op te waarderen. De beleidsmakers in China zijn zich ervan bewust dat wanneer een volk honger lijdt, het in opstand komt. Het is een historische wetmatigheid in China dat heersers die niet in staat zijn de bevolking te voeden, ten onder gaan.

In de afgelopen jaren is de voedselinvoer in China gestegen. De import van maïs, graan maar ook sojabonen, fruit en vlees - vooral uit de VS - is aanzienlijk toegenomen. Om minder afhankelijk te worden van het buitenland heeft de overheid in 2015 beslist om van de aardappel basisvoedsel te maken na rijst, tarwe en maïs. Want de voordelen van de aardappel zijn legio: hij is voedzaam, groeit makkelijk en snel, heeft minder water nodig dan rijst en - last but not least - heeft een hoge oogstopbrengst.

Om Chinezen tegen het jaar 2020 te transformeren tot aardappeleters neemt de overheid maatregelen op verschillende niveaus. Op productievlak moet het aardappelareaal naar omhoog - verdubbelen eigenlijk. Voortaan krijgen aardappeltelers dezelfde fiscale voordelen en logistieke voorkeursbehandeling als rijst- en tarweboeren. En omdat niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit moet verbeterd worden, organiseerde China niet toevallig in datzelfde jaar het WPC of het Wereldaardappelcongres in Yanqing, een stad nabij Beijing.

Lees de column integraal in MO*.

Bron: MO* magazine

Volg VILT ook via