WWF berekent CO2-uitstoot van zeven eetpatronen

Groenten eten is beter voor het milieu. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wereldnatuurfonds WWF, dat naging welke impact zeven verschillende eetpatronen hebben op de uitstoot van broeikasgassen. Mensen die zich voeden met een dieet van voornamelijk dierlijke eiwitten zouden twee keer zoveel CO2-uitstoot genereren dan mensen die een vegetarisch dieet kiezen. "Het aantal vegetarische maaltijden opschroeven en nog slechts uitzonderlijk zuivelproducten eten, is een bijzonder milieuvriendelijke gewoonte", vat onderzoeker Christoph Meili van WWF Zwitserland samen.
15 maart 2016  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:34
Lees meer over:

Groenten eten is beter voor het milieu. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wereldnatuurfonds WWF, dat naging welke impact zeven verschillende eetpatronen hebben op de uitstoot van broeikasgassen. Mensen die zich voeden met een dieet van voornamelijk dierlijke eiwitten zouden twee keer zoveel CO2-uitstoot genereren dan mensen die een vegetarisch dieet kiezen. "Het aantal vegetarische maaltijden opschroeven en nog slechts uitzonderlijk zuivelproducten eten, is een bijzonder milieuvriendelijke gewoonte", vat onderzoeker Christoph Meili van WWF Zwitserland samen.

Volgens het onderzoek genereert het jaarlijkse verbruik van een 'eiwitverslaafde', dat voornamelijk bestaat uit een dieet van vlees, zuivelproducten en eieren, ongeveer 2.350 kg aan CO2, het equivalent van zowat 11.700 met de wagen afgelegde kilometers. Een vegetariër die zich enkel voedt met plantaardige eiwitten, daarentegen, is goed voor de helft minder CO2-uitstoot op de teller (1.124 kg, of 5.600 km met de wagen). Een flexitariër die per week 300 gram vlees eet, 70 gram vis en 20 procent meer groenten zou 1.495 CO2-uitstoot genereren, omgerekend betekent dit 7.500 kilometer met de wagen.

Het onderzoek keek onder andere naar de impact van dierlijke en plantaardige eiwitten, dranken, vetten en olie, graanproducten, vlees, vis, fruit en groenten. De consumenten werden vervolgens aan de hand van hun eetgewoonten ingedeeld in zeven categorieën, waaronder veganisten, flexitariërs, carnivoren en eiwitverslaafden. Voor het berekenen van de impact van die gewoonten op de uitstoot van broeikasgassen werd ook rekening gehouden met het vervoer, de verkoop en de verpakking van de voedingsmiddelen. Telden niet mee voor het resultaat: het vervoer, de bereiding en de bewaring door de consument zelf, net als eventuele sanitaire en medische aspecten.

Meer informatie: Ökoprofil von Ernährungsstilen

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek