nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.10.2017 Zelfplukveld als oplossing voor mislukte bonenoogst

Wat doe je als je bonenoogst grotendeels mislukt is door de droogte en de kost voor het rooien hoger oploopt dan wat de oogst nog waard is? Landbouwer Luc Caenepeel uit het West-Vlaamse Heuvelland blijft in elk geval niet bij de pakken zitten. Hij vormt zijn veld gedurende twee zaterdagen om tot zelfplukveld: voor vijf euro per persoon mag je zoveel boontjes trekken als je wil. “Als je weet dat ze in de winkel tussen de drie en zes euro vragen voor een kilo boontjes is dit natuurlijk een spotprijs”, zegt de landbouwer.

Door het droge voorjaar en de droge zomer valt de opbrengst van zijn 4,5 hectare boontjes enorm tegen. Ook de prijsvorming laat het momenteel afweten. “Momenteel staat op heel het perceel amper 1.000 kilo bonen, terwijl er onder goede weersomstandigheden 12.000 kilo kan groeien. Bovendien wil de fabriek het veld niet oogsten bij een opbrengst die onder de 3.000 à 4.000 kilo ligt”, vertelt Caenepeel in Het Nieuwsblad. 

Omdat de boer het zonde vindt om de goede bonen op zijn akker te laten verloren gaan, organiseert hij twee voormiddagen lang een zelfplukmoment op het veld. Wie vijf euro betaalt, mag zoveel boontjes oogsten als hij of zij zelf wil. Daarnaast zal Caenepeel op zijn bonenveld ook andere groenten aanbieden. “Ik teel ook rode kool, bloemkool en prei. Ook deze groenten zullen te koop zijn. Met deze actie wil ik mensen nog eens bewust maken van het belang om lokaal aan te kopen”, aldus nog de landbouwer. 

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via